Zatvori
Poslovni Puls
16/03/2016

Stiže sezona - broj nezaposlenih počeo opadati

U skladu s očekivanjima, kontinuirani rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini koji je trajao od rujna prošle godine zaustavljen je u veljači. Tako se prema posljednjim podacima HZZ-a broj registriranih nezaposlenih osoba u veljači spustio na 289.429 osoba, što u odnosu na siječanj predstavlja smanjenje za 3.807 osoba odnosno 1,3%...

Smanjenje broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini vjerojatno je posljedica izlaska iz evidencije nezaposlenih uslijed početka priprema za turističku predsezonu i porasta potrebe za sezonskim radnicima uoči uskršnjih blagdana. Promatrano u odnosu na veljaču 2015. godine broj nezaposlenih je niži za 40.322 osoba (12,2%), čime je nastavljen niz godišnjeg pada broja nezaposlenih osoba koji datira od travnja 2014. godine. Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 21.424 osoba, odnosno 7.555 manje nego u siječnju (-26,1%).

Promatrano u odnosu na veljaču 2015. godine broj ulazaka u evidenciju se smanjio za 2.353 osoba odnosno 9,9%. I dalje najveći broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih čine osobe sa srednjom stručnom spremom čineći najveći udio u ukupno nezaposlenima (63,8%). Istovremeno iz evidencije nezaposlenih je izašlo 25.231 osoba što je mjesečno smanjenje za 4.020 osoba (-19,0%). Promatrano u odnosu na veljaču 2015. godine broj izlazaka iz evidencije se smanjio za 1,975 osoba odnosno 8,5%.

"Unatoč pozitivnom trendu na godišnjoj razini i zabilježenom rastu na mjesečnoj razini, činjenica je da hrvatsko tržište rada i dalje obilježava niska zaposlenost, razmjerno visoka nezaposlenost te kontinuirani pad radno sposobnog stanovništva uz i dalje prisutne strukturne probleme na tržištu rada (visoka nezaposlenost među mladima, dugotrajna nezaposlenost itd.) što u srednjoročnoj odnosno dugoročnoj perspektivi predstavlja ozbiljnu prepreku značajnijem gospodarskom oporavku. Obzirom na smanjenje broja zaposlenih osoba na mjesečnoj razini očekujemo da će i službena stopa nezaposlenosti za veljaču biti na blago nižoj razini od 18,2% (u odnosu na 18,4% u siječnju). I u narednim mjesecima očekujemo smanjenje broja nezaposlenih uslijed sezonskog zapošljavanja i priprema za turističku predsezonu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram