Zatvori
Poslovni Puls
17/03/2016

Novi/stari rizici prijete globalnom gospodarskom rastu

Globalno gospodarstvo ponovno se suočava s opasnim koktelom rizika, uključujući sporiji rast u Kini, jak dolar i niske cijene burzovnih roba, navodi se u priopćenju...

Ekonomisti PwC-a tvrde da su ovaj put na najvećem udaru gospodarstva tržišta u nastajanju, dok razvijena gospodarstva i dalje teško nalaze izlaz iz okruženja sporog gospodarskog rasta, gotovo jedno desetljeće nakon globalne financijske krize.

Što potiče to pogoršanje u gospodarskim izgledima?

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva i predviđeni pad roba na burzi:
Nakon što je poraslo na više od 8 % od 2000. do 2011. godine, kinesko gospodarstvo prošle je godine usporilo na nešto manje od 7 %, a ekonomisti PwC-a očekuju daljnji pad na otprilike 6 % u 2017. godini.

"Iako očekivan, trend usporavanja bio je brži nego što je to prije nekoliko godina predvidjela većina komentatora”, rekao je Richard Boxshall, viši ekonomist pri PwC-u. "Rizici i dalje opterećuju iako su, prema našem najnovijem istraživanju mišljenja predsjednika uprava, kineski predsjednici uprava sigurniji u budući rast prihoda svojih poduzeća od svojih američkih pandana.”

Glavni izravni učinak usporavanja kineskog rasta osjeća se u trgovini. U tom pogledu Brazil i Indonezija i dalje najjače osjećaju posljedice situacije u Kini. Primjerice, izravan učinak 10 postotnog smanjenja izvoza indonezijske robe u Kinu bilo bi smanjenje njezina BDP-a za otprilike 0,2 postotna boda.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva također ima neizravan učinak na druga gospodarstva u nastajanju koji se manifestira u obliku nižih cijena burzovnih roba zbog pada kineske potražnje. Rusija, Indonezija, Brazil i u manjoj mjeri Meksiko su izvoznici sirovina s većim udjelom izvoza od uvoza pa ih je kao takve najviše pogodio taj učinak.

Devizni dug kao izvor slabosti za neka gospodarstva u nastajanju:
Jak američki dolar u kombinaciji s iznosom duga u dolarima i dalje je razlog za brigu za neka poduzeća, kućanstva (i u manjoj mjeri vlada) na tržištima u nastajanju, kao što je prikazano u nastavku na slici 2. Ekonomisti PwC-a zaključuju sljedeće:
• Brazil se pridružio Turskoj u kategoriji "vrlo ranjivih" gospodarstava kada je u pitanju vanjski dug.
• Vanjski dug Kine i dalje je relativno zaštićen od učinaka jakog dolara jer na devizni dug otpada tek mali dio njezina cjelokupnog gospodarstva, iako su neka kineska poduzeća izloženija tim učincima od drugih.
• Četiri od sedam najvećih gospodarstava u nastajanju, tj. Indonezija, Meksiko, Rusija i Indija, nalaze se negdje u sredini pa ne postoji jedinstvena slika o njihovoj izloženosti dolaru. No, prve tri navedene zemlje suočene su s drugim izloženostima povezanima s cijenama roba i/ili oslanjanjem na izvoz u Kinu, kao što je već spomenuto. Čini se da je Indija stabilnija i da je sada najjače gospodarstvo među velikim gospodarstvima u nastajanju, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram