Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2016

Najavljena Treća konferencija o dobroj ekonomiji

U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49, od 31. ožujka do 2. travnja održat će se Treća konferencija o dobroj ekonomiji. Učenje o zadrugama i suradnji, društvenom poduzetništvu, plavoj ekonomiji, solidarnoj ekonomiji, lokalnim valutama te poštivanju različitosti i povjerenja u zajednicu samo su neke od tema konferencije...

"Pozitivnim pričama koje osnažuju lokalno društvo i primjerima dobre prakse ukazat će se na brojne modele i mogućnosti koji proizlaze iz dobre ekonomije, jer njezina bit je da ne inzistira samo na jednom ispravnom modelu, već da poštiva lokalne specifičnosti i društveni kontekst. Jedno je pričati što bi bilo kad bi bilo, a drugo je imati spremne primjere dobre prakse kako bi ih mogli sagledati, čak i kritički ako treba, ali i uživati u njima jer naprosto Hrvatska je bolje mjesto za biti tu zbog njih. Siguran sam da svatko od nas može nabrajati stvari koje nas ovdje rastužuju, ljute ili čine razočaranima. Nema potrebe negirati kako živimo, radimo i borimo se za bolji svijet u prostoru koji toliko često živi u prošlosti, okrivljavanju slabijih, slijepom odnosu prema svom bogatstvu i resursima te koji ne ulaže u dugoročno i održivo", istaknuo je Dražen Šimleša, jedan od organizatora konferencije te upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju.

Belgijski autor Gunter Pauli nakon četiri godine dolazi u Zagreb, a ovoga puta kao gost predavač na Trećoj konferenciji o dobroj ekonomiji. Jedan od najpoznatijih svjetskih inovatora upoznat će nas s primjerima Plave ekonomije, a koja se temelji na principima djelovanja i odnosa u prirodi: bez otpada, efikasno, raznoliko, prilagodljivo i uravnoteženo.

Treća konferencija o dobroj ekonomiji ugostit će i Andera Etxeberria, direktora odjela za komunikaciju Mondragona – najveće svjetske zadruge iz španjolske regije Baskije koja se više od deset godina prilagođava nemilosrdnim uvjetima na tržištu te opstaje na klackanju između zadrugarskih principa djelovanja i odlučivanja te velike poslovne organizacije s oko 75 tisuća zaposlenih.

Vodeći stručnjak u svijetu u stvaranju održivih i otpornih poljoprivrednih sustava Mark Shepard na predavanju Radimo zajedno prema profitabilnoj ekološkoj obnovi upoznat će nas s farmom New Forest – jednim od najambicioznijih poljoprivrednih projekata u SAD-u. Mark Shepard je ujedno i član najveće zadruge na svijetu Organic Valley koja okuplja organske proizvođače hrane. Gost konferencije bit će i Olivier Bertrand, gradski vijećnik Grenoblea i predsjednik gradske vodovodne tvrtke Eaux de Grenoble koja prateći principe koncepata zajedničkih dobara gradsko područje opskrbljuje vodom.

Monica Usai, predstavnica međunarodne podružnice talijanske organizacije Libera Terra Mediterraneo približit će nam socijalnu zadrugu koja na zaplijenjenim imanjima mafijaša pokreće proizvodnju pazeći na odgovornost prema okolišu, zaposlenicima i tržištu. Libera svoj rad započinje 1995. godine zbog straha za gubitkom života, a danas okuplja više od tisuću i šest stotina organizacija kojima je cilj sprječavanje širenja mafije u pore društva i lokalnih zajednica. Na konferenciji će gostovati i Christian Hiß, inovator poduzeća Regionalwert AG, najboljeg europskog primjera uključivanja građana u stvaranju društvenog poduzeća. Regionalwert AG ima ulogu jačanja lokalne ekološke proizvodnje hrane u prstenu oko grada Freiburga, a najveći ulagači su upravo budući korisnici proizvedene hrane te građani koji su putem crowdfunding kampanje sakupili više od 2 milijuna eura, a koje su direktno investirali u educiranje proizvođača za ekološku proizvodnju hrane, efikasne modele prerađivanja hrane i marketinga za modele prodaje. Do danas je 520 osoba uložilo vlastita sredstva kroz sustav međusobne pomoći te je generirano stvaranje šesnaest društvenih poduzeća koja su integrirana u vitalan proizvodno-potrošački lanac kratke opskrbe.

Tri dana prije službenog početka konferencije, 28. ožujka, organizatori su pripremili radionicu obnavljajuće poljoprivrede na Recikliranom imanju Vukomerić, dok će se seminar o Participativnom upravljanju prirodnih resursa održati u Velikoj Gorici 30. travnja u dvorani gradske uprave. U program konferencije uključene su i tri rasprave: Dobra ekonomija u metalskoj industriji – egzotika sa sjevera Hrvatske, Zašto još nemamo etičnu banku i Strategija razvoja društvenog poduzetništva – kako i kamo dalje, ali i Sajam dobre hrane i to zadnjeg dana konferencije, 4. travnja, od 10 do 14 sati u passageu Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49.

Treću konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s Platformom za dobru ekonomiju. Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna dok ćete dnevnu ulaznicu kupiti po cijeni od 50 kuna. U cijenu ulaznica uključen je prijevod, ručak i kava. Detaljnije informacije o konferenciji možete saznati na internetskim stranicama, Facebook stranici ili na Facebook eventu. Programska satnica bit će objavljena uskoro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram