Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2016

Kina i Češka uspostavile strateško partnerstvo

Kina i Republika Češka su u utorak uspostavile strateško partnerstvo, čime su bilateralni odnosi ušli u novo razdoblje traženja većih uzajamnih interesa i dublje suradnje...

Nadogradnja bilateralnih odnosa je rezultat razgovora između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegovog češkog kolege Miloša Zemana u Pragu tijekom Xijevog posjeta toj europskoj zemlji.

Obojica predsjednika su tijekom razgovora govorili visoko o trenutačnim bilateralnim odnosima te su postigli širok konsenzus nakon rasprave o bilateralnim odnosima, odnosima između Kine i Europske unije, kao i suradnji između Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe.

Dvije zemlje su objavile zajedničko priopćenje o podizanju svojih odnosa na strateško partnerstvo nakon razgovora, prilikom kojeg je dogovoren nastavak bliskih kontakata na visokoj razini kao primjer za cjelokupne odnose, jačanje prijateljske suradnje između ministarstava, zakonodavnih tijela i lokalnih vlasti.

Dvije strane su odlučile čvrsto podupirati temeljne interese i glavna pitanja kako bi osigurale dugoročan, zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Nova definicija bilateralnih donosa je istaknula "jasan politički smjer" za budući razvoj, Xi je izjavio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka sa Zemanom.

Uspostava strateškog partnerstva odražava pozitivan zamah razvoja kinesko-čeških odnosa, rekao je Cui Hongjian, viši znanstveni suradnik na Europskim studijima pri Kineskom institutu za međunarodne studije.

"Nadogradnja nije značajna samo za dvije zemlje, već pridonosi i suradnji Kine sa zemljama Srednje i Istočne Europe te odnosima s Europskom unijom.", rekao je.

Dvojica predsjednika su također uživali u bliskim osobnim odnosima. Prisjetivši se pet sastanaka u posljednje dvije godine, Xi je izjavio da su on i Zeman postali "dobri i stari prijatelji".

"Dobri osobni odnosi između čelnika mogu imati dobar utjecaj na međudržavne odnose.", rekao je Cui, dodajući da je dobra komunikacija između dvojice predsjednika na neki način pomogla u Xijevom izboru Češke kao prve zemlje Središnje i Istočne Europe za posjet.

PRODUBLJENA SURADNJA

Xi i Zeman su dogovorili jačanje suradnje proizvodnih kapaciteta u proizvodnoj industriji kao što su strojarstvo, autoproizvodnja i zrakoplovstvo, produbljenje suradnje u područjima kao što su financije, nuklearna energija, zračni promet i industrijski parkovi, kako bi se upostavila sveobuhvatna povezivost, te poticanje inovacijske suradnje u područjima kao što su e-trgovina, komunikacije, industrija umjetne inteligencije, nanotehnologija i zaštita okoliša.

"Vrlo smo ponosni na naše gospodarske i trgovinske uspjehe s Kinom.", Zeman je izjavio novinarima.

Već duži niz godina, Kina je Češkoj bila najveći trgovinski partner izvan EU-a, a Češka je Kinin drugi najveći trgovinski partner među zemljama CEE-a. Bilateralna trgovina je u 2015. dostigla vrijednost od 11 milijardi dolara.

Statistike kineskog Ministarstva trgovine pokazuju da su kineska ulaganja u Češku na kraju 2015. povećana na 1,6 milijardi dolara, u odnosu na 200 milijuna dolara iz 2013. godine. U međuvremnu su ukupna ulaganja iz Republike Češke u Kini dostigla 1,8 milijardi dolara.

"Gospodarska i trgovinska suradnja mogu biti ojačane kroz potpuno iskorištavanje međusobnih prednosti", rekao je Cui, dodajući da je suradnja u zrakoplovstvu i industrijskim parkovima "dobar primjer", jer je Češka vrlo snažna u proizvodnji zrakoplova, dok je izgradnja industrijskih parkova snaga Kine.

Dvije strane su također dogovorile jačanje sinergije kineskih inicijativa "Pojas i Put" i čeških strategija razvoja te su zajedno izradile plan suradnje između dviju zemalja, koji će služiti kao smjernice za njihovu praktičnu suradnju u nadolazećem razdoblju.

Zeman, koji je Kinu nazvao "vodećim gospodarskim partnerom" EU-a, izjavio je da je njegova zemlja predana ideji da postane poveznica za Kinu i EU te središte za transport, logistiku i financije u kinesko-europskoj trgovini kroz pružanje ruku s Kinom u produbljivanju uzajamnog povjerenja i igranju odlučujuće uloge u poticanju suradnje Kine i zemalja CEE-a.

MEĐULJUDSKA RAZMJENA

Kao jedan od tri temelja strateškog partnerstva, međuljudska razmjena je također jedan od prioriteta Xijeva posjeta.

Dvojica predsjednika su dogovorila proširenje međuljudske i kulturne razmjene u različitim područjima, produbljenje suradnje u obrazovanju, turizmu, razmjenama na lokalnoj razini i sportu, povećanje razmjera studenskih razmjena, kao i konsolidaciju socijalnih temelja za dugoročni i stabilni razvoj bilateralnih odnosa.

Kina je odlučila otvoriti izravne letove između Šangaja i Praga pomoću China Eastern Airlinesa kako bi ojačala razmjenu osoblja i donijela korist narodima dviju zemalja, rekao je Xi.

Pozvao je obje zemlje na daljnje promicanje tradicionalne kineske medicine u Republici Češkoj, koja je domaćin prvog istraživačkog centra za kinesku medicinu u zemljama CEE-a.

Dvojica predsjednika su se u utorak također susrela s mladim hokejašima i nogometašima iz obiju zemalja, ohrabrivši ih na doprinose bilaterlanoj sportskoj razmjeni.

Osim kulturne i međuljudske suradnje, lokalna suradnja je također igrala važnu ulogu u kinesko-češkim odnosima.

Gradovi Peking i Prag su utorak potpisale sporazum o stvaranju sestrinskih odnosa. Svih 13 čeških pokrajina su uspostavile suradnčke odnose s pokrajinama i gradovima u Kini.

Međuljudske razmjene su odlučujuće u međukulturnoj komunikaciji, rekao je Zhao Junjie, viši znanstveni suradnik na Institutu za europske studije pri Kineskoj akademiji za društvene znanosti.

"To pomaže u jačanju uzajamnog razumijevanja i izbjegavanju pristranosti među narodima, što će položiti čvrsti temelj za bilateralne odnose.", rekao je Zhao.

Xi je u Prag stigao u ponedjeljak povodom trodnevnog državnog posjeta. Riječ je o prvom državnom posjetu kineskog predsjednika u 67 godina, otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram