Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2016

Nastavak trenda pozitivnoga kretanja pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača na godišnjoj razini

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate mjesečnog anketnog istraživanja o percepciji potrošača u ožujku su zabilježili mjesečno pogoršanje kretanja kod sva tri kompozitna indeksa. No usprkos mjesečnom pogoršanju sva tri indeksa (čije se vrijednosti inače nalaze u negativnom teritoriju) nastavljen je pozitivan trend kretanja na godišnjoj razini koji se očituje kroz razmjerno smanjenje negativnih vrijednosti ukazujući na blagi nastavak rastućeg optimizma potrošača...

Kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, nakon što je u siječnju po prvi put nakon 2007. godine zabilježio pozitivnu vrijednost (0,1 indeksnih bodova) u ožujku se spustio na razinu od -7,6 indeksnih bodova. Mjesečni pad od 4,8 indeksnih bodova rezultat je pogoršanja očekivanja potrošača o kretanju ekonomske situacije u RH, a posljedično i financijske situacije u njihovom kućanstvu u narednih godinu dana. No s druge strane, IOP indeks u ožujku upućuje na oporavak na godišnjoj razini (uz zabilježeni rast od 2,6 indeksnih bodova u odnosu na lanjski ožujak).

Istovremeno, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, pao je s razine -15,6 koliko je iznosio u veljači na -18,3 u ožujku ove godine. Usprkos mjesečnom pogoršanju, u odnosu na ožujak prošle godine zabilježio je rast za 5,4 indeksnih bodova.

Naposljetku, u istom promatranom mjesecu kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) je također zabilježio mjesečni pad na -24,9, te je u odnosu na isti mjesec 2015. godine zabilježio poboljšanje za 11,2 indeksna boda. Snažan rast na godišnjoj razini dolazi od poboljšane percepcije ekonomske situacije u RH te financijske situacije u kućanstvima (godišnje poboljšanje indeksa odgovora za 21,4 odnosno 8,6 indeksnih bodova) što je utjecalo i na rast očekivanja o mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara (poboljšanje za 3,7 indeksnih bodova na godišnjoj razini).

"Unatoč mjesečnom pogoršanju pokazatelja u posljednjih dva mjeseca, činjenica je da indeksi iz ankete pouzdanja potrošača nastavljaju s trendom poboljšanja na godišnjoj razini. Podsjetimo, krajem prošle godine dosegnute su vrijednosti indeksa iz pretkriznoga razdoblja, a u narednom razdoblju očekujemo nastavak pozitivnoga trenda kretanja pokazatelja pouzdanja potrošača na godišnjoj razini, što upućuje na zaključak da bi i u ovoj godini osobna potrošnja mogla zabilježiti pozitivnu godišnju stopu rasta", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram