Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2016

POZITIVNO: Nastavak oporavka maloprodajnog sektora

Prema posljednjim podacima DZS-a, u veljači je (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) promet u trgovini na malo zabilježio realni mjesečni rast od 0,4% (0,1% nominalno)...

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, godišnji realni rast prometa u trgovini na malo u veljači je ubrzao na 3,2% (sa 2,9% u siječnju). S ovim izvješćem potvrđen je trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji traje od rujna 2014. godine (18. uzastopni mjesec). U istom promatranom mjesecu, uslijed negativnih stopa inflacije na godišnjoj razini, u nominalnom izrazu je promet u trgovini na malo zabilježio rast od 1,6% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima, uz realni mjesečni rast od 0,5% (te nominalnu mjesečnu stagnaciju), na godišnjoj razini je realni promet u trgovini na malo u veljači zabilježio godišnji rast od 8,1% (5,8% nominalno).

Na povoljna kretanja u trgovini na malo upućivali su i posljednji pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u veljači na godišnjoj razini nastavili pozitivan trend rasta koji datira od listopada 2014. godine. Također, u veljači je zabilježen i snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 16,7% godišnje.

"U narednim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo, na što upućuju i pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača. Osim toga pozitivan utjecaj zasigurno će doći i od očekivanog nastavka rasta fizičkih pokazatelja u turizmu te nastavak izostanka inflatornih pritisaka. S druge strane, snažniji rast potrošnje i dalje ostaje ograničen stanjem na tržištu rada koje karakterizira niska zaposlenost i slaba kupovna moć stanovništva (usmjerenost potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba)", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram