Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2016

Tržišta s velikim nestpljenjem iščekuju objavu o kretanju kineskog BDP-a

Kinesko gospodarstvo pokazuje znakove zagrijavanja dok promatrači nestrpljivo očekuju objavljivanje podataka o BDP-u u prvom tromjesečju idući tjedan...

Nakon što su mjere podrške fiskalnoj i kreditnoj politici počele djelovati u ožujku je službeni indeks menadžera nabave u proizvodnom sektoru je s 49 zabilježenih u veljači porastao na 50.2 i time dostigao najveću razinu od kolovoza. Prema podacima objavljenim u petak, indeks za neproizvodnu poslovnu aktivnost iznosio je 53.8, uspoređujući s 52.7 u veljači, čime se obrnuo silazni trend koji traje od prosinca.

Prema indeksu, vrijednost veća od 50 označava širenje, dok manje od 50 znači smanjivanje.

Istovremeno je potrošačka inflacija u veljači bila 2.3 posto, što je porast uspoređujući s 1.8 posto zabilježenih u siječnju.

Poboljšanje se uslijedilo nakon što je kineska vlada poduzela nekoliko mjera za poticanje rasta.

Kina je snizila referentne kamatne stope i stopu obavezne pričuve nekoliko puta od 2014. te je bila prisiljena poduzeti više takvih koraka, budući da je njeno gospodarstvo u 2015. zabilježilo najnižu stopu godišnjeg širenja u posljednjih 25 godina s 6.9 posto.

Početkom ožujka središnja banka najavila je novo rezanje stope obavezne pričuve od 0.5 postotnih bodova za komercijalne banke, što je prvi takav rez ove godine.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj početkom ove godine glasnogovornik središnje banke opisao je njihovu monetarnu politiku kao "mudru, s blagom okrenutošću prema popuštanju".

Prema vladinom radnom izvješću, predstavljenom prošlog mjeseca, Kina u ovoj godini namjerava postići omjer između deficita i BDP-a od 3 posto, uspoređujući s 2.3 posto u 2015. Predviđa se da će vladin deficit za 2016. iznositi 2.18 trilijuna yuana (335 milijardi dolara), što predstavlja porast od 560 milijuna uspoređujući s prošlom godinom, a to će vladi omogućiti više novca za trošenje.

Također su pomogli nastavak snažne domaće prodaje i ulaganje više napora u smanjenje zaliha u gradovima trećeg i četvrtog reda, što je potaknulo potražnju za srodnim industrijama u proizvodnom i uslužnom sektoru.

U prva dva mjeseca 2016. ulaganja u kineske nekretnine porasla su 3 posto uspoređujući s istim razdobljem prošle godine, dok su u cijeloj 2015. ona iznosila tek 1 posto, pokazuju službeni podaci.

Analitičari su podijeljeni oko toga kojim smjerom Kina treba krenuti dalje.

"Uzimajući u obzir da su trenutni uvjeti i dalje nesigurni, vlada treba nastaviti umjerene mjere poticanja kako bi osnažila povjerenje u tržište." izjavio je glavni ekonomist novina Caixin He Fan.

Daljnje širenje monetarne i fiskalne politike može pomoći u stabilizaciji ulaganja u nekretnine i podržati potrošnju na infrastrukturu vezanu uz urbanizaciju, stoji u izvješću HSBC-a.

Istraživačka skupina za gospodarstvo pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti također je predložila da vlada sreže poreze kako bi smanjila troškove tvrtki i održala prikladni rast u ponudi novca kako bi smanjila troškove financiranja realnog gospodarstva.

No drugi stručnjaci očekuju da će vlada uzeti predah od popuštanja politike.

"Uzimajući u obzir nadolazeću stabilizaciju aktivnosti realnog gospodarstva, trenutni oporavak prodaje i cijena nekretnina te nedavni skok u indeksu potrošačkih cijena, mislimo da je politika olakšavanja vjerojatno dosegla vrhunac u kratkom roku." rekla je glavna UBS-ova ekonomistica za Kinu Wang Tao.

"S obzirom na to, ne očekujemo rezove referentnih kamatnih stopa ove godine." rekla je Wang.

Kina bi podatke o BDP-u u prvom tromjesečju trebala objaviti 15. travnja, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram