Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2016

Huawei želi ozbiljno konkurirati Appleu!

Huawei Technologies se priprema prirediti veliki izazov Appleu na premium tržištu pametnih telefona visoke kvalitete s obzirom na to da je kineska tvrtka za proizvodnju telekomunikacijske opreme predstavila svoj novi, glavni proizvod. Predstavljanje je obavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, a predsjednik Richard Yu otkrio je i planove za ''napad'' na američko tržište...

Tvrtka iz Shenzhena, točnije iz pokrajine Guangdong, predstavila je u srijedu u Londonu posljednji proizvedeni uređaj - P9 koji se može pohvaliti s čak dvije veoma kvalitetne kamere. Huawei, koji je inače treći po veličini proizvođač mobilnih uređaja na svijetu, novim proizvodom nastoji proširiti svoje prisustvo i izvan Kine.

Ova kineska tvrka već dugo vremena, odnosno od 2014., predstavlja svoje najvažnije uređaje u Europi što je svakako snažna poruka da polagano, ali sigurno premješta svoj fokus s Kine na razvijena tržišta.

Nakon sustavnog rasta tržišnog udjela u zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske, Huawei bi napokon mogao zakoračiti i prema SAD-u što je svakako visokoprofitabilno, ali s druge strane i veoma konkurentno tržište za svjetske proizvođače.

Richard Yu, ravnatelj već spomenutog Ureda za poslovanje s potrošačima, reporterima The Wall Street Journala je otkrio da planiraju predstaviti ovaj posljednji proizvod i na američkom tržištu, točnije kasnije tijekom ove godine.

''Želimo postati broj 1 kao premium brand,'' prenio je The Wall Street Journal Yuove riječi u članku koji je objavljen u srijedu.

Huawei, koji je inače prije više od deset godina započeo sa svojim radom kao proizvođač pristupačne elektronike za šire mase, sada se počeo usmjeravati na razvijanje proizvoda čija je cijena iznad 3 000 yuana ili 460 američkih dolara što je širokoprihvaćeno kao prag za high end tržište.

Nazivajući Huaweijevu smartphone ambiciju ''agresivnom'' Nicole Peng, ravnateljica i istraživačica u konzultantskoj tvrtki Canalys sa sjedištem u Šangaju, istaknula je da je toj kompaniji glavni prioritet za ovu godinu povećanje prisustva na inozemnom tržištu dok će se na domaćem nastaviti boriti s Xiaomijem.

Huawei je do kraja prošle godine bio jedan od proizvođača s najbrže rastućom prodajom sa skokom od 37% na godišnjoj razini, sudeći prema istraživačkoj tvrtki International Data. Samsungove isporuke svjedočile su padu u istom razdoblju, dok je iPhone zadržao istu razinu.

Huaweijev ured za poslovanje s potrošačima koji se bavi prodajom pametnih telefona, dodataka i ostalih sličnih proizvoda vezanin uz mobilnu elektroniku, prošle je godine zaradio 129 milijardi yuana, što je porast od 73% na godišnjoj razini, sudeći prema objavi te tvrtke početkom ovoga mjeseca. Prošle godine isporučili su oko 108 milijuna uređaja u odnosu na 75 milijuna isporučenih godinu ranije, sudeći prema službenim podacima Huaweija.

Ovo proljeće svakako predstavlja priliku za ovu tvrtku da zatvori rupe na tržištu nakon što Apple nije uspio posljednjim proizvodom privući pozornost kupaca.

iPhone SE imao je najmanje prihvaćanje u svom prvom prodajnom vikendu od 2012. kada je riječ o prodaji ovoga branda i sudeći prema podacima Localyticsa, tvrtke za analizu mobilnih aplikacija. Taj uređaj uzeo je samo 0.1% ukupnog iPhone tržišta do prvog vikenda nakon što je postao dostupan u slobodnoj prodaju. Za usporedbu, iPhone 6S je u istoj situaciji ugrabio 1% tržišnog udjela, a iPhone 6 čak 2%.

No, Huawei bi se ipak ove godine mogao suočiti s teškoćama u srazu s Appleom. Anthony Scarsella, analitičar iz IDC-a, ističe da će Huawei, u cilju pobjede nad američkim divom, morati potrošačima pružiti iznimnu kvalitetu.

''Mnogi tržišni igrači su premjestili svoj fokus poticanjem uređaja srednje kvalitete, ali premium izgleda, kao novi odraz vrijednosti na razvijenim te tržištima u nastajanju,'' zaključio je Scarsella, prenosi CRI.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram