Zatvori
Poslovni Puls
12/04/2016

Hrvatska dobiva prvu geotermalnu energanu, a to je samo početak...

Energana Draškovec blizu Čakovca prva je hrvatska geotermalna energana koje će proizvoditi 18 megavata električne i 89 megavata toplinske energije. Dobivena struja predat će se u javnu mrežu, a toplinska i rashladna energija ponuditi obližnjim kućanstvima, gospodarskim objektima, poduzetnicima i poljoprivrednicima. A to je tek prva faza izgradnje budućeg lječilišno-turističkog kompleksa, javlja HRT...

Damir Kušljić, voditelj projekta, ističe da će Draškovec, osim što će proizvoditi električnu i toplinsku energiju, biti impuls razvoju drugih investicijskih projekata u okruženju kao što su lječilišni kompleks Hortus Croatia, razvoj turističke zone i sustava daljinskog grijanja ili poticanje stakleničke proizvodnje.

Izgradnjom geotermalne energane, koja će proizvoditi trećinu ukupne proizvodnje hidrocentrale Dubrava na Dravi, Međimurje će postati važna središte na energetskoj karti Hrvatske.

"Profitirat će i lokalna samouprava i stanovnici Preloga i okolice. Vjerujem da ćemo u četiri-pet godina dobiti jeftiniju energiju za grijanje, ne samo za Prelog već i za kompletan donjemeđimurski bazen", misli gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Sljedeći je korak gradnja turističko-lječilišnog kompleksa "Vrt Hrvatske" s vodenim parkom, hotelima, apartmanskim naseljem i terenima za sport i rekreaciju. Kolarek osim novih radnih mjesta vidi i veliku šansu za poljoprivredna gospodarstva koja bi vrlo brzo mogla prodati svoje proizvode gostima.

U projekt će se u etapama uložiti 140 milijuna eura, a ulagači - Nijemci i Švicarci - ponovno računaju na europski novac. Iz jednog od najvećih svjetskih programa namijenjenog borbi protiv klimatskih promjena financira se samo 19 projekata iz cijele Europe.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram