Zatvori
Poslovni Puls
20/04/2016

Argentina se vratila na međunarodno financijsko tržište

Argentina se vratila na međunarodno dužničko tržište prodajom obveznica nakon 15-godišnjeg izbivanja do kojeg je došlo zbog bankrota iz 2001. godine. "Argentina se vratila," rekao je Ministar financija Alfonso Prat-Gay...

Država prikuplja do 15 milijardi dolara, no potražnja za obveznicama je bila velika i privukla narudžbe u vrijednosti od 65 milijardi dolara, piše BBC.

Većina prikupljenih sredstava usmjerit će se ka jačanju argentinskog gospodarstva, a dio je namijenjen vraćanju duga kreditorima koji su godinama kršili pravila o restrukturiranju argentinskog duga nakon bankrota prije 15 godina.

Novac od sada plasiranih obveznica će se vratiti za tri do 30 godina, ovisno o vrsti obveznica, a Argentina plaća kamatnu stopu između 6,4 i 8 posto.

Konačni detalji bi trebali biti objavljeni u utorak, no ulagači su pozdravili povratak Argentine na međunarodno tržište obveznica nakon godina izolacije.

Za izdavanje obveznica je ključan bio dogovor s kreditorima koji su vodili dugu pravnu bitku s Argentinom jer su odbijali pravila prethodnog restrukturiranja.

Dogovor s kreditorima, vrijedan 4,7 milijardi dolara je postignut u veljači. Prethodna argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner je kupce obveznica zvala "lešinarima" i odbijala pregovarati s njima.

No, podmirivanje dugova je bilo glavno predizborno obećanje predsjednika Mauricia Macrija koji je izabran na tu dužnost u prosincu prošče godine.

Prodaja obveznica je "veliki korak naprijed," rekao je Agustin Carstens, šef Monetarnog i financijskog povjerenstva Međunarodnog monetarnog fonda. "Jako je dobro da se važna zemlja poput Argentine sređuje."

MMF predviđa da će argentinsko gospodarstvo pasti 1 posto ove godine i porasti 2,8 posto u 2017 godini. Bonitetna agencija Moody's je u petak, prije izdavanja obveznica, podignula kreditne rejting Argentine. Ulaganje u tu državu i dalje se smatra spekulativnim s "visokim kreditnim rizikom".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram