Zatvori
Poslovni Puls
20/04/2016

Kina uvjerila MMF u održivost gospodarskog rasta

"Nakon što su saznali da se kinesko gospodarstvo stabiliziralo u prvom tromjesečju ove godine, članovi Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC) osjećali su se lakše." izjavio je u ponedjeljak zamjenik upravnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Zhu Min. Kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo je čvrstom stopom od 6.7 posto, što je važno gledajući tmurnu situaciju u svjetskom gospodarstvu, rekao je nakon zaključivanja proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke...

MMF je povisio prognoze za kineski rast na 6.5 posto u 2016. i 6.2 posto u 2017., rekavši da povećanje odražava najavljene kineske politike poticanja i trend čvrstog rasta u uslužnom sektoru kojim se kompenzira posljednje slabljenje u proizvodnoj aktivnosti.

"Sada ima puno više utjehe u kineskoj sposobnosti da održi potražnju na određenoj razini koja bi omogućavala rast." izjavio je meksički ministar financija Luis Videgaray tijekom sastanka.

Prema Zhuovim riječima, kinesko gospodarstvo ide prema svjetlijoj strani, dok se mnogi gospodarski indikatori poboljšavaju, povjerenje raste, a tečaj se stabilizira.

No istovremeno je istaknuo da se ne bi trebali podcjenjivati neki temeljni problemi u gospodarstvu. Kina planira smanjiti preveliki kapacitet u industrijama kao što su ugljen i čelik kako bi prodala imovinu tvrtki u velikim dugovima i provela reformu poduzeća u državnom vlasništvu, dok istodobno mora očuvati otpornost financijskog sustava. Svi ovi problemi su međusobno povezani i njihovo rješenje nema presedana koji bi se mogao slijediti, rekao je Zhu.

Dodao je da su svi sudionici sastanaka pohvalili kineske napore da stabilizira gospodarstvo te dali podršku Kini u uvođenju reformi s obzirom na stabilizirano gospodarstvo.

Tijekom sastanka američki ministar financija Jacob Lew rekao je novinarima da će kineski napori da povećaju prihod kućanstava poduprijeti kineski gospodarski rebalans prema rastu kojeg vodi potrošnja, a strukturalne mjere poput reformi tvrtki u državnom vlasništvu i financijskog sektora te koraci prema smanjivanju prekapacitiranosti će poduprijeti kinesku gospodarsku tranziciju.

"Postoji široko razumijevanje da su najavljene politike važne i postoji široka nada da će se te politike primijeniti učinkovito i brzo." rekao je Lew.

Sa stabilizacijom gospodarstva financijska tržišta u Kini i diljem svijeta također pokazuju znakove stabilizacije, istaknuo je Zhu. Da ulagači imaju povjerenje u kinesko gospodarstvo i dobro poznaju kinesko gospodarstvo ne bi pretjerano reagirali na novosti iz Kine, dodao je.

Nedavna studija MMF zaključila je kako je efekt prelijevanja od potresa u cijenama imovine ostao ograničen, dok gospodarske vijesti iz Kine utječu na svjetske prinose na kapital. U tom smislu važno je za donositelji odluka komuniciraju promjene politika tržištu na učinkovit način, rekao je Zhu.

Na tiskovnoj konferenciji tijekom sastanka čelnica MMF-a Christine Lagarde izjavila je da su kineske vlasti poboljšali komunikaciju o svojim politikama. "Nitko ne voli nesigurnost, a pogotovo ne tržište." rekla je Lagarde.

Zhu je također pozvao na ulagače iz Kine i inozemstva da više nauče o kineskom gospodarstvu i politikama, što bi moglo minimalizirati nepotrebna kolebanja na tržištu, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram