Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2016

Dobra predsezona najavljuje još bolju sezonu?

Prvi fizički pokazatelji kretanja u turizmu u veljači ukazuju na dobar početak turističke predsezone. Prema podacima koje je objavio DZS, u veljači je ostvareno ukupno 194.508 dolazaka turista što je 18,4% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine dok je broj ukupnih noćenja dosegnuo 428.225 što predstavlja godišnji rast od 16,1%. Pritom su u promatranom mjesecu najviše noćenja ostvarili gosti iz zemalja u okruženju: Slovenije (20,5%), Austrije (10,0%), Italije (9,7%) te Njemačke (8,6%)...

Solidnom ostvarenju turističkih pokazatelja u veljači prvenstveno je doprinio godišnji rast dolazaka stranih turista po dvoznamenkastoj stopi od 24,3%, pritom čineći udio od 59% u ukupnim dolascima turista. Domaći su turisti u promatranom mjesecu ostvarili 10,7% više dolazaka nego u istom mjesecu prethodne godine. U strukturi ukupnih noćenja u veljači također dominiraju noćenja stranih gostiju (gotovo 60%) sa stopom rasta od 24,3% godišnje dok su noćenja domaćih turista zabilježila godišnji rast od 5,7%.

Promatrano prema vrstama turističkih smještajnih objekata najveći broj noćenja u veljači (preko 67%) ostvaren je u hotelima gdje je zabilježen godišnji rast po stopi od 18,3%. Slijede ih odmarališta i slični objekti za kraći odmor koji su ostvarili rast od 17,3%, čineći udio od gotovo 27,9% u ukupnom broju ostvarenih noćenja.

Dobri fizički pokazatelji u veljači pozitivno su doprinijeli rastu ukupnih dolazaka turista u prva dva mjeseca po stopi od 14,0% godišnje dok je broj ukupnih noćenja bio veći za 12,8% u odnosu na prva dva mjeseca 2015. godine. Pritom je u promatranom kumulativnom razdoblju rast ukupnih dolazaka posljedica rasta dolazaka i stranih i domaćih turista (17,0% odnosno 10,6%). Nadalje, rast ukupnih noćenja dominantno je uzrokovan rastom noćenja stranih turista koji su u prva dva mjeseca ostvarili godišnji rast od 17,8% dok su domaći turisti u istom razdoblju zabilježili porast noćenja od 6,8%.

"I u mjesecima pred nama očekujemo nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja Nadalje, prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odrazit će se i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju koja pokazuje naznake blagog rasta. Iako, nakon rekordne 2015. godine, očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram