Zatvori
Poslovni Puls
28/04/2016

Prosječna bruto plaća u veljači iznosila 7.735 kn

Prema prvim podacima DZS prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za veljaču 2016. godine iznosila je 7.735 kuna. Time je nominalno porasla za 0,3% u odnosu na prethodni mjesec, dok je promatrano u odnosu na isti mjesec prošle godine viša za 3,4%. Potpomognuta deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene, u realnom izrazu prosječna bruto plaća u veljači je porasla za 2,8% godišnje...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za veljaču 2016. godine iznosila je 5.652 kuna. I dok je nominalno promatrano bila tek za 0,1% viša u odnosu na prethodni mjesec, u odnosu na isti mjesec prošle godine viša je za 150 kuna ili 2,7%. Potpomognuta deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene, u realnom izrazu prosječna neto plaća u veljači je porasla za 4,1% godišnje.

Treba napomenuti kako je krajem ožujka DZS objavio podatke o zaposlenosti za siječanj prema novoj metodologiji te revidirao podatke za 2015. godinu. Svi raniji podaci zbog loma serije podataka nisu usporedivi. Novi obrazac JOPPD, sadržava informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa. Novom metodologijom obuhvat mjesečnog istraživanja o plaćama proširuje se i na zaposlene koji njime dosad nisu bili obuhvaćeni (npr. obrtnici i samostalne djelatnosti). S proširenjem obuhvata na manje jedinice i prosječne bruto i neto plaće bi trebale zabilježiti nešto niže vrijednosti. Osim proširenja obuhvata nova metodologija omogućuje i izračun ''medijalne plaće'', koju zbog dosadašnjeg načina prikupljanja (putem RAD-1 obrasca) nije bilo moguće izračunati.

Uz izostanak inflatornih pritisaka nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta realnih neto plaća očekujemo i u nastavku godine, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram