Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2016

NASA i Kina zajedno u osvajanje svemira?

Američka svemirska agencija NASA vidi Kinu kao "potencijalnog partnera" u civilnim svemirskim projektima, ne kao prijetnju, u srijedu je izjavio čelnik agencije Charles Bolden...

Bolden je komentar uputio na događaju kojeg je organizirao američki think-thank Centar za strateške i međunarodne studije gdje se raspravljalo o ulozi NASA-e u međunarodnim odnosima SAD-a.

"Budući da samo vidim civilni svemir, gledam ih kao potencijalne partnere." rekao je, dodavši kako je Kina već partner u određenim područjima, poput znanstvenih istraživanja Mjeseca i Zemlje. Među njih se ubraja i zajedničko geodetsko istraživanje s Kineskom akademijom znanosti o glacijaloj karakterizaciji regije Himalaja.

"Postoje potencijalna područja za parnerstvo ovdje, no zbog trenutnih restrikcija Kongresa ograničeni smo samo na multilateralne aktivnosti." dodao je. "Uključenost je uvijek bolja od izoliranosti. Uključenost je uvijek bolja od pokušaja da se radi sam."

Američki kongres je u 2011. izglasao zakon kojim je zabranio NASA-i da prima kineske posjetitelje u svojim objektima i surađuje sa znanstvenicima vezanim za bilo kakvo poduzeće ili tijelo kineske vlade.

U nedjelju je Kina izjavila da je otvorena za suradnju u svemiru sa svim narodima, uključujući SAD, budući da bi suradnja između velikih igrača u istraživanju svemira mogla biti pogodna za razvoj čitavog čovječanstva.

"Kina neće isključiti suradnju s ni jednom zemljom, a to uključuje i SAD." izjavio je prvi kineski astronaut Yang Liwei tijekom proslave prvog kineskog Dana svemira, prenosi CRI.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram