Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2016

Ministar turizma: Želimo postati jedna od najkonkurentnijih odredišta na svijetu

„Glavni nam je cilj povećati konkurentnost turističkog gospodarstva i postati jedna od 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta te nam je u fokusu izmjena zakonodavnog okvira, povećanje investicija u turistički sektor te povlačenje sredstava iz EU fondova. Od usvajanja Strategije u Hrvatskom saboru do danas, određene mjere su ostvarene, neke su u tijeku provođenja, a u posljednjoj smo fazi pripreme akcijskih planova za ruralni, zeleni i kongresni turizam te golf“, rekao je ministar turizma...

Među glavnim je mjerama, u Strategiji razvoja turizma, je podizanje investicijskog ciklusa u turizmu, odnosno ukupno očekivana investicijska aktivnost do 2020. godine procjenjuje se na oko sedam milijardi eura.

„Iz godine u godinu investicije u turizam rastu, a ove godine su za 35 posto veće nego lani, odnosno iznose 676 milijuna eura. Polovica od tog iznosa bit će investirana u hotelski sektor, dok će otprilike druga polovica biti investirana u dodatne turističke sadržaje. Time će se ujedno i stvoriti nova radna mjesta te povećati turistička potrošnja“, ističe Kliman.

Jedno od glavnih pitanja kako bismo omogućili investicije upravo je rješavanje propisa, prvenstveno Zakona o turističkom zemljištu, za što je već osnovana radna skupina, u kojoj će, osim predstavnika ministarstava, biti i predstavnici Kamping udruženja Hrvatske te privatnog sektora. Prema riječima ministra, novi prijedlog ovog zakona očekuje se do kraja godine i to je jedan od prioriteta ministarstva.

U svrhu oslobađanja investicijskog potencijala, Ministarstvo turizma je zajedno s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pripremilo Katalog investicijskih projekata koji su u visokoj fazi pripreme, a među kojima su Društvo Jadran Crikvenica i Hoteli Makarska kojima predstoji privatizacija državnog vlasničkog udjela, čija je ukupna nominalna vrijednost 460 milijuna kuna, čim se za to steknu uvjeti. U tom klubu su i poduzeća Imperijal Rab te Hoteli Maestral, za koje će uskoro biti raspisan natječaj za obvezujuće ponude.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram