Zatvori
Poslovni Puls
05/05/2016

U ožujku nastavak godišnjeg pada ukupnih kredita

Prema posljednjim podacima HNB-a, kunska protuvrijednost ukupnih plasiranih kredita krajem ožujka 2016. godine iznosila je 266,7 mlrd. kuna. Uz mjesečni pad od 3,4 mlrd. kuna (1,3%), vrijednost ukupnih kredita u odnosu na ožujak 2015. godine niža za 16,2 mlrd. kuna odnosno 5,7%. Razlog snažnijem padu ukupnih kredita na godišnjoj razini posljedica je konverzije te djelomičnog otpisa kredita u švicarskom franku (najizraženije vidljivo u godišnjem padu vrijednosti stambenih kredita kod sektora stanovništva), nastavka procesa razduživanja sektora stanovništva, te smanjene potražnje poduzeća na domaćem tržištu koja koriste povoljnije uvjete te se dijelom zadužuju na inozemnom tržištu...

Padu ukupnih kredita na godišnjoj razini u ožujku pridonio je pad valutnih kredita (koji uključuju devizne i kredite uz valutnu klauzulu) dok su čisti kunski krediti zabilježili rast. Kunski krediti su tako krajem ožujka uz rast na mjesečnoj razini od 2,4 mil. kuna (3,0%) iznosili 82,3 mlrd. kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. godine čisti kunski krediti su porasli za 6,9 mlrd. kuna (9,1%), čime su nastavili trend rasta godišnjih stopa koji traje od listopada 2014. S druge strane, valutni krediti su krajem ožujka uz mjesečni pad od 5,8 mlrd. kuna (3,0%) iznosili 184,3 mlrd. kuna. U usporedbi s ožujkom 2015. godine valutni krediti niži su za 23,1 mlrd. kuna (11,1%) čime je nastavljen trend pada na godišnjoj razini koji s nekoliko prekida traje od rujna 2012. godine. Od početka godine valutni krediti su smanjeni za 11 mlrd. kuna odnosno 5,7%.

Promatrajući prema sektorima, vidljiv je nastavak razduživanja dominantnih sektora. Krediti sektoru poduzeća su tako uz godišnji pad za 5,1 mlrd. kuna (5,5%) krajem ožujka iznosili gotovo 88 mlrd. kuna (trend razduživanja u ovom sektoru na godišnjoj razini započet je sredinom 2012. godine). Nadalje, krediti stanovništvu (s udjelom u ukupnim kreditima od preko 44%) krajem ožujka su uz godišnji pad od 10,3 mlrd. kuna (8%), iznosili 118,3 mlrd. kuna (proces razduživanja u ovom sektoru traje od srpnja 2015. godine). Pad kredita sektoru stanovništva uz nastavak procesa razduživanja najvećim dijelom je i posljedica konverzije i djelomičnog otpisa kredita u švicarskom franku (s naglaskom na stambene kredite) započet u prosincu prošle godine, a nastavljen početkom ove godine.

S obzirom da se krajem ožujka gotovo 70% ukupnih kredita odnosilo na kredite denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu, godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično je potpomognut jačanjem tečaja domaće valute u odnosu na euro i švicarski franak (za 1,1% odnosno 5,6%).

"Do kraja godine ne očekujemo znatniji oporavak kreditiranja sektora stanovništva. U uvjetima padajućih tržišnih kamatnih stopa, potencijalni zajmoprimci očekuju još povoljnije uvjete kreditiranja u budućnosti pa se suzdržavaju od sklapanja novih ugovora. Time produžuju razdoblje snižene potražnje za kreditima unatoč ostvarenom oporavku gospodarstva i povećanju realnih plaća i raspoloživog dohotka potrošača nakon otplate dospjelih obveza po kreditima. Istovremeno, kreditna potražnja sektora poduzeća na domaćem tržištu i dalje je ograničena slabijom gospodarskom aktivnošću, ali i mogućnostima povoljnijeg zaduživanja na inozemnom tržištu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram