Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2016

Kina želi potaknuti privatna ulaganja

Kina će provesti jednomjesečno ispitivanje niza poticajnih mjera za jačanje privatnih investicija, kineska vlada je objavila u srijedu...

Ispitivanje, dizajnirao kako bi se izvršila revizija provedbe 39 dokumenata za jačanje privatnih investicija u ključnim inovacijskim sektorima Državnog vijeća iz 2014., provodit će se od tijeko svibnja u 18 pokrajina i autonomnih regija diljem Kine.

Ovo je najavljeno na izvršnom sastanku Državnog vijeća kojem je predsjedavao premijer Li Keqiang.

"Pad privatnih investicija će utjecati na vitalnost kineskog gospodarstva.", rekao je.

"Štoviše, privatne investicije su važna pokretačka snaga za državno privatno gospodarstvo, koje pruža više od 80 posto mogućnosti za zapošljavanje.", dodao je.

Kinesko gospodarstvo je u prvom tromjesečju 2016. ostvarilo rast od 6,7 posto na godišnjoj razini, što je u skladu s cljem od 6,5 do 7 posto godišnjeg rasta iz ožujka. Ovo je, u nekoj mjeri, stabiliziralo međunarodnu nervozu o kienskom gospodarstvu na početku godine odnosno nemirima na burzama i negativnim očekivanjima u zemlji i inozemstvu.

Ipak postoje zabrinutosti zbog rasta privatnih investicija od samo 5,7 posto, što je za 7,9 postotnih bodova manje nego u istom razdbolju prošle godine.

Li je pozvao lokalne vlasti i ministarstva na pružanje podrške za privatne investicije, rekavši: "Ne bismo trebali nuditi kišobrane tijekom sunčanih dana i onda ih oduzimati kada pada kiša.".

Dok Kina prolazi kroz gospodarsku tranziciju, zamah privatnih investicija se smatra dugoročnom pokretačkom snagom za rast gospodarstva, odražavajući povjerenje poslovnog sektora u nacionalno gospodarstvo.

Državno vijeće je od 2005. provodilo niz poticajnih mjera za jačanje privatnih investicija.

Brojni veliki infrastrukturni projekti, koji su prethodno bili ograničeni za privatna ulaganja, s vremenom su otvoreni.

Privatni investitori mogu ulagati u projekte u prometu, energetici, zaštiti vode i okoliša.

No, provedba tih mjera je naišla na velikih broj prepreka, kao što su lokalna birokracija i teškoće u dobivanju zajmova, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram