Zatvori
Poslovni Puls
10/05/2016

Kinesko gospodarstvo pred stabilizacijom, ali rizici još uvijek postoje

Kina je u travnju zabilježila slabiji rast izvoza te ubrzano smanjenje uvoza, što je pokazalo ustrajne pritiske na gospodarstvo zbog slabe unutarnje i vanjske potražnje...

Kineski izvoz u yuanima u travnju je porastao 4.1 posto uspoređujući s istim razdobljem prošle godine, dok je uvoz pao za 5.7 posto, u nedjelju je objavila Glavna carinska uprava. Rast izvoza u travnju bio je slabiji od ožujka kad je zabilježen porast od 18.7 posto, dok je uvoz pao bržom stopom uspoređujući s padom od 1.7 posto prošlog mjeseca.

Kineski izvoz ostao je pozitivan, no na njega je nastavila utjecati slaba svjetska potražnja, izjavio je glavni Bloombergov ekonomist za Aziju Tom Orlik. Još jedan pad u izvozu bio je iznenađenje, budući da su čvršće cijene i slabiji yuan trebali podići tu brojku, napisao je Orlik u svojoj analizi.

Glavni ekonomist za Kinu HSBC-a Qu Hongbin izjavio je da je pad uvoza u travnju bio oštriji nego što se to očekivalo. Qu je to vidio kao dokaz nesigurnog oporavka domaće potražnje. U međuvremenu je sporiji rast izvoza pokazao da će vanjska potražnja kratkoročno ostati umanjena, rekao je.

U razdoblju od siječnja do travnja izvoz je pao 2.1 posto uspoređujući s prethodnom godinom, dok je uvoz pao 7.5 posto, što je dovelo do trgovinskog viška od 1.11 trilijuna yuana, odnosno 16.5 posto više uspoređujući s godinom ranije. Strana trgovina je prošlog mjeseca pala 0.3 posto uspoređujući s istim razdobljem prošle godina ne 1.95 trilijuna yuana, dok je strana trgovina za prva četiri mjeseca zajedno pala 4.4 posto na 7.17 trilijuna yuana.

"Niz slabijih podataka pokazuje da se gospodarstvo čvrsto držalo na početku drugog tromjesečja, no pri kraju prvog tromjesečja vidljivo je da nije uspjelo održati tempo." rekao je Orlik.

Mlaki podaci o trgovini bili su u skladu s padom indikatora o proizvodnoj aktivnosti u zemlji. Službena anketa pokazala je da je kineski indeks menadžera nabave u travnju iznosio 50.1, nešto manje od 50.2 u ožujku.

Kinesko gospodarstvo se u prvom tromjesečju proširilo 6.7 posto uspoređujući s istim razdobljem prošle godine, što je najsporiji rast od svjetske financijske krize početkom 2009. No niz pozitivnih gospodarskih podataka u ožujku podignuo je nade za jači zaokret, nego što je to bilo očekivano.

Orlik je izjavio da će zakonodavci vjerojatno nastaviti čekati da vide prije nego što odluče o daljnjim poticajima. Istaknuo je da je jedna od opcija za Kinu, kojim bi ojačali rast izvoza, značajnija deprecijacija yuana, no to bi vjerojatno potaklo suparničke devalvacije kod njenih trgovinskih rivala te bi time riskirala bijeg kapitala.

"Kina će trebati čekati kombinaciju snažnije svjetske potražnje i spori proces unaprjeđivanja svoje proizvodne baze kako bi unijela život u izvoz." izjavio je.

Prema Bloombergovoj procjeni, kineski yuan sada je oko 8 posto manje naspram košarice valuta od kad je u kolovozu prošle godine dostigao vrhunac. S pozitivne strane, Carinska uprava je rekla da je vodeći indeks za izvoz iz zemlje u travnju porastao 2.2 posto na 33.8, s rastom podindeksa za nove narudžbe u izvozu i povjerenje menadžera. To signalizira manji pritisak na rast izvoza u drugom tromjesečju.

Izvoz u Europsku uniju, koja je najveći kineski trgovinski partner, u prva četiri mjeseca popeo se 1.3 posto uspoređujući s istim razdobljem prošle godine, pokazali su podaci Glavne carinske uprave. Istovremeno je izvoz u SAD i zemlje ASEAN-a, koji su Kinin drugi i treći trgovinski partner po redu, pali oboje za 3.5 posto.

Uvoz željezne rude, sirove nafte i bakra zabilježio je snažan rast u prva četiri mjeseca, odnosno 6.1, 11.8 i 23.1 posto. No pao je izvoz ugljena, čelika i rafinirane nafte, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram