Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2016

Apple Huaweiju počeo plaćati naknadu za korištenje patenata

Otkriveno je da je Apple počeo plaćati pristojbu za patente kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju u iznosi od stotina milijuna dolara godišnje...

Prema izvješću Ureda za intelektualno vlasništvo u Guangdongu, Huawei je u 2015. Appleu izdao licencu za 769 patenata, dok je američka tvrtka zauzvrat ponudila Huaweiju 98 patenata.

U izvješću stoji da su dvije tvrtke postigle niz sporazuma prošle godine, uključujući za patente vezane za GSM, UMTS, LTE i druge tehnologije bežične komunikacije.

Huawei je izjavio da ne može ponuditi dodatne detalje zbog sporazuma o povjerljivosti koju je potpisao s Appleom. Dodao je da su uvijek slijedili međunarodna pravila o intelektualnom vlasništvu te riješili probleme s intelektualnim vlasništvom na razne načine, uključujući uzajamno licenciranje patenata i poslovnu suradnju.

Tvrtka Huawei, sa sjedištem u Shenzhenu, najveći je proizvođač telekomunikacijske opreme u svijetu od kad je 2012. preuzela tu titulu od Ericssona.

Prema statistikama koje je objavila Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, Huawei se 2015. nalazio na vrhu liste prijava za međunarodne patente. Također je skočio na četvrto mjesto u Europi, sudeći prema godišnjem izvješću Europske organizacije za patente.

Kineska tvrtka također se prijavljuje za zaštitu svojeg intelektualnog vlasništva izvan Kine.

Do kraja 2015. Huawei je dobio 52 550 patenata u Kini, 30 613 u drugim zemljama te je autorizirao 50 377 patenata, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram