Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2016

5 savjeta za učinkovitije vođenje Google AdWords kampanja

Google AdWords je izuzetno učinkovit kanal oglašavanja, ako se naravno koristi na pravi način. Nije slučajno da broj AdWords oglašivača svakodnevno raste, no jednako tako sam Google AdWords postaje svakim danom sve kompleksniji. Postoji ogroman broj mogućnosti i specifičnih opcija koje možete iskoristiti, a koje svakako mogu poboljšati performanse, no neki pristupi kod Google AdWordsa su dugotrajni...

1. Postavite jasne i točne definirane KPI-e

Zašto uopće radite AdWords kampanju? Koji vam je cilj? Što očekujete? Ali još važnije, kako ćete mjeriti uspjeh? Kako znate da je AdWords kampanja koju vodite uspješna? Zato trebate imati jasno definirane KPI-e (engl. Key Performance Indicators).

Da li je cilj vaše kampanje povećanje prodaje ili brand awareness? To su stvari na koje trebate imati odgovor jer o tome ovisi kako ćete pristupiti kreiranju i optimizaciji računa. Nije isto kreirati i optimizirati račun za reach ili za konverziju.

Odgovorite, koliki vam je targetirani trošak po akviziciji novog klijenta, koliko možete platiti za konverziju, koliki vam je ciljani doseg, koliko želite posjetitelja od AdWordsa, koliki vam je targetirani postotak konverzija. U skladu s ciljevima vaše kampanje, trebate imati jasno definirane metrike na temelju kojih ćete znati da je kampanja koju vodite uspješna.

2. Vrlo usko grupirane, tematski povezane grupe oglasa

Česta, rekao bih čak najčešća greška koju vidim kad preuzimam druge AdWords račune jest ta da imaju jednu generičku kampanju, uz jednu grupu oglasa s ogromnim brojem unesenih ključnih riječi (i to obično širokog podudaranja).

Na vaše grupe oglasa gledajte kao na odgovore na korisnikove upite u tražilicu. Ovo je jako važno. Relevantnost, jer kad gledate iz perspektive običnog korisnika, on je došao na Google tražilicu da bi našao rješenje za svoj problem. Postavio je konkretno pitanje i želi konkretan odgovor.

Ako ste stomatolog, a korisnik je upisao ‘upala desni’ onda mu nemojte pokazati vaš oglas o stomatološkoj poliklinici, nego mu iskomunicirajte zašto da riješi svoj problem upale desni baš u vašoj poliklinici.

Kad su vaše kampanje upravo tako strukturirane, da imaju usko povezane grupe oglasa koje daju konkretne odgovore na korisnikov upit, Google će to prepoznati - da ste usmjereni prema korisniku i nagraditi vas boljim pozicijama oglasa i nižom cijenom klika.

3. Specifične podstranice

Za svaku grupu oglasa trebate specifičan landing page. Isto tako, ako korisnik upiše ‘upala desni’ vi mu komunicirate oglas vezan za to kako rješavate problem upale desni, korisnik klikne na vaš oglas, ali dolazi na naslovnu stranicu poliklinike - niste napravili posao. Jednako tako, trebate specifičan landing page koji konkretno opisuje kako rješavate problem upale desni i zašto bi netko trebao odabrati upravo vašu polikliniku.

Nekoliko savjeta:

  • Koristite motivirajuće naslove i podnaslove
  • Iskomunicirate jedinstvene prednosti (vaš USP i UVP)
  • Eliminirajte distrakciju - trebate imati idealno jednu akciju koju želite da posjetitelj napravi (jedan call to action) i svaki dio stranice koji ne podupire taj cilj trebate eliminirati.
  • Pazite na formatiranje teksta - kratki paragrafi, bullet točke, boldane ključne riječi, podnaslovi itd.
  • Dokažite da vaš proizvod ili usluga zbilja postiže rezultate - postavite izjave klijenata, case studije, pokažite nagrade i certifikate koje imate, demonstrirajte rezultate itd.

Landing page je jako važna komponenta algoritma ocjene kvalitete, što znači da će vam specifično kreirane landing stranice donijeti ne samo bolje konverzije nego i bolje cijene po kliku.

4. Posebno vodite računa o mobilnim uređajima

Svaki put se iznenadim kad vidim kako dobre rezultate postiže promet koji dolazi s mobilnih uređaja. No da biste doista iskoristili potencijal mobilnog prometa, naravno, morate imate responzivnu stranicu ili još bolje, posebnu mobilno optimiziranu stranicu za vašu AdWords kampanju. Nemojte zanemariti podatke o mobilnim uređajima koje imate u Google Analyticsu ili AdWordsu, dobro pregledajte kakve rezultate ostvarujete putem mobilnih uređaja te povećajte licitacije za mobilni promet za još bolje rezultate.

Ako je cilj vašeg poslovanja da vas korisnik nazove odmah (primjerice ako ste pizzeria, taxi, bravar ili slično) razmislite i o Call only kampanjama.

5. Remarketing

Remarketing podrazumijeva targetiranje ciljanih posjetitelja na temelju njihovih posjeta vašoj web stranici. Dakle oglasi se prikazuju korisnicima koji su posjetili vašu web stranicu što znači da ih interesira vaša ponuda, ali možda nisu spremni odmah kupiti.

Prema istraživanjima, 97% posjetitelja vaše stranice neće odmah kupiti. Što je razumljivo, jer ipak korisnik treba proći određeni kupovni ciklus od trenutka osvještavanja potrebe do trenutka kupovine. Upravo ovdje dolazi remarketing, kao sjajan način kako da se vaši oglasi prikazuju korisnicima koji su u fazi pretraživanja najboljeg rješenja.

Kod remarketinga je važno dobro segmentirati liste i targetirati korisnike. Kako biste iskoristili još veće benefite remarketinga, svakako povežite vaš Google AdWords i Google Analytics račun za više mogućnosti remarketinga.

Pored toga, remarketing je odličan kanal za brand awareness jer korisnik ima dojam kao da ste svugdje prisutni. Upravo ta prisutnost branda, stvara i povjerenje, a znamo da je povjerenje najvažniji korak u prodaji, bez kojeg nema ništa.

Ono što je velika prednost Google AdWordsa u odnosu na ostale oblike oglašavanja je izuzetna mogućnost preciznog targetiranja, mjerljivosti rezultata i testiranja. Sve je mjerljivo, točno vidite sve rezultate. Zato dobro mjerite, testirajte i na temelju dobivenih podataka optimizirajte kampanje za još bolje rezultate.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram