Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2016

Nastavljen trend pada kredita poduzećima

Posljednji podaci HNB-a pokazuju da je u ožujku nastavljen trend pada kredita poduzećima na godišnjoj razini koji datira još od svibnja 2012. godine...

Tako su ukupni krediti kreditnih institucija za obrtna sredstva i investicije nefinancijskim trgovačkim društvima krajem ožujka iznosili 67,9 mlrd. kuna odnosno niži su za 3,7 mlrd. kuna u usporedbi s istim mjesecom lani (godišnji pad od 5,1%). Uz mjesečni pad od 0,4% ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva na godišnjoj razini su zabilježili pad za 1,4 mlrd. kuna odnosno 3,8%. Nadalje, ukupni krediti poduzećima namijenjeni za investicije iznosili su 31,1 mlrd. kuna te su uz mjesečni pad od 697 mil. kuna (2,2%) zabilježili i snažan pad na godišnjoj razini od preko 2,2 mlrd. kuna (6,7%).

U odnosu na kraj 2015. godine ukupni krediti poduzeća za obrtna sredstva i investicije viši su za 1,5 mlrd. kuna odnosno 4,4%. Prema informacijama HNB-a, zamjetno povećanje u prvom tromjesečju (mjesečni rast u veljači za 1,3 mlrd. kuna) posljedica je zaduživanja jednog velikog trgovačkog društva. Stoga promatrajući prema namjeni, krajem ožujka je iznos kredita za obrtna sredstva nefinancijskim trgovačkim društvima iznosio 36,8 mlrd. kuna što je 1,5 mlrd. kuna više u odnosu na kraj prosinca 2015. godine. U istom promatranom razdoblju ukupni krediti poduzećima namijenjeni za investicije iznosili su 31,1 mlrd. kuna te su u odnosu na kraj prošle godine bili niži za 900 mil. kuna (2,8%).

"Obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima (s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima) pokazuju kontinuirani pad na godišnjoj razini koji je prisutan od sredine 2012. godine. Međutim, razduživanje sektora poduzeća prema domaćim bankama odvija se istovremeno s rastom njihovog zaduženja na inozemnim tržištima. Očekivane mjere monetarnog popuštanja od strane ESB-a mogle bi dati dodatni poticaj supstituiranju domaćih kredita s povoljnijima kakvi su dostupni na iznimno likvidnim inozemnim financijskim tržištima", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram