Zatvori
Poslovni Puls
31/05/2016

Wall Street Journal: Europa nema jedinstvenu politiku oko sankcija Rusiji

Vodeći političari Njemačke i Europske unije pridržavaju se kardinalno suprotnih stavova oko toga je li neophodno daljnje trajanje antiruskih sankcija, piše list Wall Street Journal...

"Njemačko društvo puca po šavovima, - tvrdi izdanje. - Merkel smatra da je prerano ukidati sankcije uvedene zbog Ukrajine, a socijaldemokrati se s tim ne slažu. Vodeći njemački političari sve češće govore o neophodnosti da se europske sankcije prema Rusiji polako ukidaju. A mnogi u Berlinu naglašavaju da je došlo vrijeme da se značajno poboljšaju nekada odlični odnosi s Moskvom", piše u članku.

Svi ti nesporazumi svjedoče o početku procesa raskola koalicije (koalicijsku vladu Njemačke čine HDS / HSS i Socijaldemokratska stranka Njemačke). Njemački politolog i socijaldemokrat Rolf Mützenich je za Wall Street Journal izjavio da su neslaganja partnera u vladajućoj koaliciji rezultat odavno postojećih polarno suprotstavljenih stavova povodom sankcija, jer su se Italija, Grčka i Mađarska uvijek kritički odnosile prema njima i zalažu se za njihovo ukidanje u najskorije vrijeme .

"I pored čvrstog stava Merkelove, vodeći socijaldemokrati Njemačke i niz političara koji ulaze u vladajuću koaliciju imaju drugačije mišljenje", piše list. "Ova stranka lijevog centra koja se desetljećima zalaže za dobre odnose s Ruskom Federacijom od samog početka ne podržava sankcije.

Američki list citira i njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera: "Neophodno je nastaviti s pritiskom na Moskvu, ali sankcije protiv Rusije se moraju primjenjivati na racionalniji način".

"Sankcije same po sebi nisu cilj", smatra ministar. "Uzimajući u obzir da postoji progres u toj situaciji, važno je po mogućnosti njihovo postupno ukidanje". Ranije se ministar gospodarstva i energetike Njemačke, vicekancelar Sigmar Gabriel, izjasnio za ukidanje pojedinih sankcija.

Rukovodstvo EU se istovremeno pridržava stava da prije druge polovice ove godine ne treba govoriti o tom pitanju, odnosno nakon "političke ocjene" situacije oko ispunjavanja Minskog sporazuma, a predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk je uvjereno izjavio da će u roku od dva do tri tjedna odluka o produžetku sankcija biti donesena.

Šef odbora za vanjske poslove Bundestaga Norbert Röttgen koji se zalaže za sankcije objasnio je da se boji da će njihovim ukidanjem doći do raskola između EU i SAD-a, do rasta napetosti u odnosima među kritičarima i pristašama Moskve u Europi. A to će pak dovesti do "raskola čitavog Zapada, a znači da će njegov autoritet i utjecaj u svijetu pasti".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram