Zatvori
Poslovni Puls
02/06/2016

Kineski predsjednik priznao probleme kada je u pitanju znanost i tehnologija

Kineski predsjednik Xi Jinping je upozorio kako se najmnogoljudnija zemlja svijeta suočava s velikim problemima kada je riječ o sektoru znanosti i tehnologije te velikim jazovima u smislu inovacijskih kapaciteta...

''Situacija da se naša zemlja nalazi pod kontrolom drugih kada je riječ o najvažnijim tehnologijama u ključnim područjima nije se promijenila u svojoj suštini te temelji državnog sektora znanosti i tehnologije ostaju slabi'', istaknuo je Xi tijekom konferencije na temu navedenog sektora.

Kineski predsjednik je u svom govoru, koji je u cijelosti objavljen u utorak, predstavio ciljeve koje Kina mora zadovoljiti prilikom postajanja vodeće sile u znanosti i tehnologiji sredinom ovog stoljeća.

''U ovome trenutku naša zemlja hitnije negoli ikada prije treba stratešku potporu za znanost i tehnologiju,'' istaknuo je Xi.

Naglasio je da je Kina itekako ovisna o uvozu novih visokokvalitetnih materijala i patentiranih lijekova te da najmnogoljudnija zemlja svijeta unaprjeđuje istraživanja o morskim dubinama i svemiru. Sve je to inače među nizom strateških područja kojima su hitno potrebna nova otkrića i napredak.

Osim toga je dodao i kako je Centralni komitet Komunističke partije NR Kine izdao smjernice za znanstveno-tehnološku strategiju do 2030.

Xi Jinping je također iskoristio ovu priliku kako bi ohrabrio znanstvenike i tehničare da odgovore na glavne strateške potrebe, teže napretku u istraživanju kada je riječ o ključnim tehnologijama te naprave korak prema moćnoj znanosti i tehnologiji na svjetskoj razini.

Stavljajući naglasak na reforme u upravljanju spomenutim sektorom, Xi je pozvao na jačanje konzultacije za donošenje odluka i rad think thankova na visokoj razini.

Osim toga, glavne odluke oko znanosti i tehnologije bi trebale biti poduzete u skladu s konstituiranim mehanizmom radije negoli s ćudljivim namjerama dužnosnika, istaknuo je Xi dodajući da stručnjaci iz navedenog područja ne bi više trebali slijediti naredbe svojih nadređenih, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram