Zatvori
Poslovni Puls
03/06/2016

Xiaomi osigurao Microsoftovih 2.500 patenata

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi osigurao je 2500 patenata pd Microsofta putem sporazuma o transferu patenata i razmjeni licenci, u srijedu je najavio potpredsjednik Xiaomija Wang Xiang...

Xiaomi je u sklopu dogovora s Microsoftom kupio 1500 patenata od Microsofta i osigurao prava na upotrebu dodatnih 1000 putem razmjene licenci. Patenti su vezani za područja bežične komunikacije, računalne oblaka, velike količine podataka i multimediju, rekao je Wang.

Xiaomi je također dozvolio Microsoftu da koristi neke od svojih patenata poput onih vezanih za multimediju, kameru, dizajn telefona, operativni sustav i snimanje videa.

Wang je odbio otkriti koliko je njegova tvrtka platila za te patente.

Patenti će pomoći Xiomiju da se osigura od mogućih tužbi oko patenata, osobito u inozemstvu. Ericsson je 2014. podigao optužnicom pred sudom u Indiji, tvrdeći da je Xiaomi narušio njegova prava patenta na bežičnu tehnologiju.

I dok kineski domaći proizvođači pametnih telefona podrivaju dominaciju Applea i Samsunga u Kini, vodeći igrači poput Xiaomija i Huaweija pripremaju svoju zalihu patenata kako bi se mogli suočiti s konkurencijom u tržištima u nastajanju i razvijenim tržištima.

Sve veći utjecaj kineskih proizvođača pametnih telefona u svjetskoj borbi za patente pokazala je tužba koju je prošlog tjedna Huawei podigao protiv Samsunga u Kini i SAD-u zbog navodnog narušavanja patentnih prava.

Prema tehnološkoj konzultantskoj tvrtki Strategy Analytics, Huawei, Oppo i Xiaomi bili su prvi po prodaji na kineskom tržištu u prvom tromjesečju ove godine. Gledajući svjetsku prodaju u istom razdoblju, Samsung i Apple zadržali su svoje pozicije na vrhu, no ustupaju svoj udio u tržištu kineskim rivalima, navodi konzultantska tvrtka Gartner.

Prema sporazumu s Microsoftom, Xiaomi bi trebao početi izvoziti svoje mobilne telefone s aplikacijama Microsoft Office i Skype u rujnu, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram