Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2016

Sankcije Rusiji omogućile razvoj vlastite prehrambene industrije

Uspjeh ruske poljoprivrede objašnjava se činjenicom da u posljednje vrijeme vlada nastoji minimizirati ovisnost Rusije o nekontroliranim tržištima. Osim toga, značajan poticaj industriji dao je sukob između Moskve i Ankare i djelomična zabrana uvoza turskih proizvoda, koja je postala "blagoslov za poljoprivrednike", istaknuo je Bloomberg, prenosi RIA Novosti...

Glavni uspjeh ruske prehrambene strategije postala je rekordna prodaja žitarica. Rusija je nadmašila SAD, postavši najvećim ovogodišnjim izvoznikom pšenice. Ovaj važni događaj pratio je visoki prinos kukuruza, riže, soje i heljde. Višak žitarica je zajedno sa slabim rubljem doveo do toga da su prihodi od izvoza hrane veći od prodaje oružja.

Osim toga, povećanje izvoza značajno je smanjilo uvoz - od 2013. Rusija je smanjila kupovinu stranih prehrambenih proizvoda za oko 40 posto.

Rusija pridaje veliku važnost smanjenju ovisnosti o stranim proizvodima, i uspješno transformira naizgled umiruću industriju u važan izvor gospodarskog rasta i stabilne zaposlenosti, zaključuje izdanje, piše RBTH.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram