Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2016

U Splitu otvorena prva trgovina investicijskim zlatom

Prva ekskluzivna trgovina investicijskim zlatom u Hrvatskoj službeno je otvorena danas u Splitu, a prostor smješten na 2. katu trgovačkog centra Mall of Split okosnica je novog tržišnog iskoraka Auro Domus Grupe, poznate kao vodeća domaća kompanija u djelatnosti trgovine plemenitim metalima...

Medijima su trgovinu predstavili Davor Žic, direktor marketinga i prodaje Auro Domus Grupe, Ivana Omrčen, voditeljica sektora investicijskog zlata, Miro Čerina, tehnički direktor Auro Domus Grupe te Ana Librenjak, prodajna savjetnica u trgovini the.bank.of.gold u Splitu.

Trgovina the.bank.of.gold nudi ne samo širok asortiman proizvoda od investicijskog zlata, poput dukata, zlatnih poluga i pločica ili zlatnika, nego i širok dijapazon dodatnih usluga, poput besplatnog investicijskog savjetovanja i osigurane pohrane zlata, sa ciljem da se pozicionira kao jedinstveni centar u kojem klijenti mogu obaviti sve potrebne korake ako se odluče za kupnju investicijskog zlata – od informiranja o proizvodima, preko pregleda tržišnih analiza i povijesnih podataka, do kupnje zlata na licu mjesta ili (u slučajevima kada se radi o predmetima veće vrijednosti) uz iznimno kratak rok dostave te depozita kupljenog zlata uz osiguranje.

Investicijsko zlato relativno je novi tržišni proizvod u Hrvatskoj koji raste impresivnim brojkama – prihod tvrtke Auro Domus Bullion Market, dijela grupacije specijaliziranog za proizvodnju i prodaju investicijskog zlata – u 2015. godini iznosio je gotovo 30 milijuna kuna, što je u odnosu na 6,5 milijuna kuna iz 2014. godine uistinu značajan rast, za više od 300 posto.

"Otvorenjem ove ekskluzivne trgovine, te još dvije koje će uslijediti, učinit ćemo novi snažni iskorak u ovoj djelatnosti, te domaćoj javnosti ponuditi uslugu na najvišoj razini, u svim segmentima – od cijene do kvalitete – u najmanju ruku jednaku europskom standardu. Ovaj su naš kvalitetni iskorak prepoznale i renomirane strane kompanije za proizvodnju i trgovinu zlatom, kao i poznate kovnice izvan Europe, s kojima smo u procesu dogovaranja ekskluzivnog ugovora za Hrvatsku i susjedne zemlje. Na temelju istraživanja tržišta, vjerujemo da ima prostora za značajan daljnji rast prometa, stoga samo u poslovnici u Splitu očekujemo promet od oko milijun kuna mjesečno, jednako kao i trgovinama istog profila koje uskoro otvaramo u Zagrebu, na Ilici nadomak Trga bana Jelačića te u sjedištu tvrtke u Kastvu", kazao je Davor Žic.

Prednost investicijskog zlata jest činjenica da se na njega ne plaća porez niti PDV, što ga – uz oporezovanu štednju, dividendu i kapitalnu dobit te najavljeno uvođenje poreza na nekretnine – čini praktički jedinom neoporezivom investicijskom klasom u našoj zemlji.

Zlato je u svijetu cijenjeno kao investicija zbog svoje otpornosti na valutne šokove i inflaciju, te se preporuča kao sigurna i dugoročna investicija, kojoj vrijendost značajno raste u vrijeme gospodarske nesigurnosti i krize. Upravo zato, od početka godine cijena zlata porasla je 20 posto, a u proteklih 10 godina čak tri puta!

Među najpopularnije proizvode od investicijskog zlata spadaju dukat Franjo Josip, poznat i u hrvatskoj narodnoj tradiciji, uz vrijednost oko 4.000 kuna – ovisno o stanju burze – te pločice od 100 grama renomiranih austrijskih ili švicarskih kovnica, vrijedne oko 28.000 kuna. No, postoje proizvodi i značajno manje vrijednosti, primjerice pločice već od 1 grama čija se cijena kreće oko 350 kuna, ali i značajno veće narudžbe, pa je tako tvrtka Auro Domus Bullion Market prošle godine jednom klijentu isporučila zlato ukupne vrijednosti oko 5,5 milijuna kuna, u dva navrata.

"Zlato kupuju i domaći i strani kupci, s time da domaći prednjače u broju, a strani u veličini investicije. Jedan dio kupaca odlučuje se za kupovinu zlata kao dar, posebice u situacijama kao što su krizme, vjenčanja, krstitke ili rođenje djeteta, svjesni da je to poklon koji traje čitav život. To su kupnje do 1.000 kuna, eventualno i nešto više od toga u posebnim prigodama. Imamo, naravno, i investicijske kupce, za program iznad 20.000 kuna, pa sve do nekoliko milijuna kuna", kazala je Ivana Omrčen, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram