Zatvori
Poslovni Puls
14/06/2016

Postoji li takvo nešto: Održivi razvoj u hrvatskom turizmu

U petak, 10. lipnja 2016. godine u Institutu za turizam gostovao je ugledni profesor William Gartner s američkog sveučilišta u Minesoti, inače dobar poznavatelj hrvatskoga turizma obzirom da preko 30 godina aktivno sudjeluje i prati njegov razvoj, stoji u priopćenju...

U svom je izlaganju objasnio važnost sagledavanja imidža destinacije, kao ključnog i odlučujućeg elementa donošenja odluke o odlasku i boravku na nekoj destinaciji, a s obzirom da nad brendingom destinacije nije moguće uspostaviti kontrolu kao nad brendingom proizvoda, imidž je taj koji nosi razlikovnu komponentu svake destinacije.

Turizam uvelike utječe na destinaciju u kojoj se odvija i ima znatan utjecaj na njen ekonomski razvoj, ekološke promjene, a značajan je i njegov sociološko-kulturološki aspekt. Stoga je važno ove promjene kontinuirano pratiti i provoditi određene aktivnosti u funkciji eliminacije negativnih učinaka po destinaciju.

"O održivom razvoju nije dovoljno govoriti, potrebno ga je evidentirati, a na neki način to je i naša obaveza prema generacijama koje dolaze“, istaknuo je prof. Gartner.

U raspravi koja se povela nakon predavanja zanimljiv je bio i zaključak kako čak i samo pokretanje mjerenja održivoga razvoja može biti izvrstan komunikacijski moment kojeg pojedina destinacija može istaknuti pri diverzifikaciji u odnosu na slične destinacije.

Prof. William C. Gartner je dugogodišnji stručnjak na području turizma, a predmet njegova istraživanja su ekonomski rast i razvoj, regionalna ekonomija i turizam zatim domaći i međunarodni turizam, oblikovanje imidža destinacije, brendiranje turističke destinacije, profesor je na Primijenjenoj ekonomiji u Minnesoti (Department of Applied Economics), USA i član Međunarodne akademije za istraživanje u turizmu (International Academy for the Study of Tourism), te gostujući profesor na brojnim sveučilištima svih kontinenata, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram