Zatvori
Poslovni Puls
16/06/2016

Inozemni dug pada četvrti mjesec zaredom

Prema posljednjim podacima HNB-a, krajem veljače ove godine ukupni bruto inozemni dug spustio se na 44,6 mlrd. eura. U odnosu na prethodni mjesec niži je za 810 mil. eura ili 1,8% čime je četvrti mjesec zaredom potvrđen pad bruto inozemnog duga na mjesečnoj razini. Od konca prošle godine vidljiv je i trend godišnjeg pada, te je u veljači bruto inozemni dug za 3,3 mlrd. eura niži u odnosu na isti mjesec lani čime je ubrzana stopa godišnjeg pada na 6,9%. Također, u odnosu na kraj prošle godine, bruto inozemni dug je niži za 959 mil. eura ili 2,1%...

Najveći doprinos mjesečnom smanjenju bruto inozemnog duga u veljači došao je od nižeg duga središnje banke koji je u veljači niži za 704 mil. eura ili 36,7% u odnosu na siječanj.

S druge strane, smanjenje bruto inozemnog duga na godišnjoj razini prvenstveno je predvođeno smanjenjem duga drugih monetarnih institucija, što je izravna posljedica razduživanja bankarskog sektora. Tako se u veljači bruto inozemni dug drugih monetarnih financijskih institucija spustio na 6,1 mlrd. eura što je za 2,1 mlrd. eura manje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time je nastavljen niz razmjerno snažnih godišnjih stopa pada (25,6%) koje su znatnije ubrzale od prosinca 2015. godine. Trend razduživanja na godišnjoj razini nastavljen je i kod ostalih domaćih sektora čiji se inozemni dug koncem veljače spustio na 15,9 mlrd. eura što je za 615 mlrd. eura manje u odnosu na isti mjesec lani (godišnji pad od 3,7%).

Istovremeno, inozemni dug sektora opće države u istom promatranom mjesecu iznosio je 15,7 mlrd. eura čineći preko 35% ukupnog bruto inozemnog duga. Premda je treći mjesec zaredom na mjesečnoj razini zabilježio blagi nominalni pad, vanjski dug države na godišnjoj razini nastavio je s tendencijom rasta (viši je za 468 mil. eura ili 3,1%). Šire gledano, ukupna bruto inozemna zaduženost javnog sektora (koja između ostalog, obuhvaća i vanjski dug javnih nefinancijskih trgovačkih društava) krajem veljače iznosila je 18,8 mlrd. eura čineći udio od 42,1% u ukupnom bruto inozemnom dugu.

"Obzirom na još uvijek prisutan trend razduživanja financijskih institucija te uz očekivani gospodarski rast u 2016. godini, udio bruto inozemnog duga u BDP-u do kraja godine očekujemo na nižim razinama u odnosu na kraj 2015. godine", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram