Zatvori
Poslovni Puls
17/06/2016

Kraj razdoblja ekstremno jeftine nafte?

Cijena sirove nafte na robnim burzama zabilježila je jučer pad peti uzastopni dan što je najduži kontinuirani pad cijena još od veljače, a posljedica je objave podataka o kretanju industrije u SAD-u koju su pokazali povećanje zaliha nafte što ponovo implicira zasićenost tržišta. Međutim, unatoč spomenutom padu cijena u posljednjim danima, cijena sirove nafte na robnim burzama početkom lipnja preskočila je razinu od 51 dolara po barelu i time obilježila i treći mjesec za redom s rastom cijena sirove nafte tipa Brent i WTI, a rezultat je zastoja opskrbe u Nigeriji i Kanadi te padom proizvodnje u SAD-u. Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) jutros se kretala na razini od 49,3 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na razini od 47,5 dolara po barelu...

Prema podacima Svjetske energetske agencije (IEA) neočekivani zastoj opskrbe iz zemalja članica OPEC-a i zemalja koje nisu članice OPEC-a smanjio je globalnu opskrbu sirovom naftom za gotovo 0,8 mb/d u svibnju na 95,4 mb/d što je 590 kb/d manje u odnosu na godinu ranije (prvi značajan pad od 2013. godine). Očekuje se da će rast opskrbe iz zemalja koje nisu članice OPEC-a vratiti u 2017. godinu na skromnih 0,2 mb/d nakon pada za 0,9 mb/d u 2016. godini. Proizvodnja OPEC-a pala je za 110 kb/d u svibnju na 32,61 mb/d uslijed velikih gubitaka u Nigeriji koje povećana proizvodnja u zemljama Srednjeg Istoka nije uspjela nadoknaditi.

Nadalje, prema IEA, globalni rast potražnje u prvom ovogodišnjem tromjesečju revidiran je na više, (na 1,6 mil. b/d) predvođen rastom potražnje u Indiji, Kini i Rusiji. Na razini cijele 2016. rast bi mogao iznositi 1,3 mil. b/d. U 2017. godini očekuje se ista stopa rasta globalne potražnje koja će dosegnuti 97,4 mb/d, pri čemu će potražnja iz zemalja članica OECD-a osigurati većinu rasta potražnje.

"Prema našim očekivanjima u drugoj polovici godine tržište sirove nafte trebalo bi se značajnije izmijeniti. Čini se da je razdoblje niskih cijena iza nas. Očekujemo konvergenciju ponude i potražnje za sirovom naftom pri čemu je povećanje cijene opravdano. Dvogodišnja prezasićenost tržišta bi trebala biti povijest pod uvjetom da Saudijska Arabija značajno ne poveća svoju proizvodnju. Potonje pak predstavlja negativan rizik u ostvarivanju naših prognoza. U ovoj godini očekujemo da će prosječna cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) biti na razini od 44 dolara za barel. U 2017. godini očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent biti na razini od 55 dolara po barelu, dok će prosječna cijena sirove nafte tipa WTI biti 54 dolara po barelu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram