Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2016

HAMAG-BICRO car sharing startupu Spin City osigurao jamstvo od 900 tisuća kuna

Financijska potpora države neophodna je za razvoj inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj. Istaknuli su to pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Antonić i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO- a Vjeran Vrbanec na susretu s Matijom Krznarom, direktorom tvrtke Urban Mobility koja je u Hrvatsku donijela uslugu car sharinga Spin City...

U taj je projekt uloženo 3,3 milijuna kuna, a HAMAG-BICRO tvrtki je osigurao jamstvo u iznosu od gotovo 900.000 kuna.

„HAMAG-BICRO podupire kvalitetne mlade i inovativne poduzetničke pothvate koji teško pronalaze izvore financiranja. Upravo je takav car sharing Spin City, prvi projekt ove vrste u Hrvatske. Riječ je o inovativnom pristupu rješavanju problema prijevoza u urbanim sredinama. Matija i njegov tim dokaz su kako u Hrvatskoj ima kvalitetnih projekata, dobrih poslovnih prilika i načina kako uspješno pokrenuti ili unaprijediti vlastito poslovanje. Stoga ćemo, zajedno s MINPO-om, napraviti iskorak u strateškom i učinkovitom povlačenju EU sredstava kako bismo osigurali konkurentnost hrvatskih poduzetnika na međunarodnoj razini“, izjavio je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO- a Vjeran Vrbanec.

Jamstva kao jedan od ključnih instrumenata Agencije za pružanje podrške pokretanju i razvoju poduzetničkih projekata generirao je odlične rezultate u proteklih nekoliko godina.

Na temelju iskustava provedbe financijskih instrumenata te prepoznatih potreba tržišta, izrađeni su i novi instrumenti koji će se provoditi kroz Strukturne fondove. Mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva te subvencija kamatne stope uvelike će olakšati poduzetnicima pristup financiranju u nadolazećem periodu.

„Izvor financiranja poduzetnicima je jedan od najvećih problema pri pokretanju posla, pogotovo u Hrvatskoj gdje još nije razvijeno tržište fondova rizičnog kapitala i ostalih alternativnih izvora financiranja, pa među poduzetnicima postoji percepcija da do novca mogu samo putem kreditnog zaduženja kod komercijalnih banaka. Naše ministarstvo i s nama povezan HAMAG-BICRO kontinuirano osmišljavaju mjere za pružanje poticaja poduzetnicima i obrtnicima kako bi im se smanjio rizik za ulaganje. Naime, želimo im omogućiti da se što više posvete razvoju svoje poduzetničke ideje, a što manje servisiranju financija“, rekao je pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Antonić.

Spin City je temeljen na principima ekonomije dijeljenja i ekologiji uz primjenu suvremene tehnologije. Car sharing građanima omogućava korištenje vozila bez troškova posjedovanja i održavanja istog. Usluga u prvom redu služi za vožnju Zagrebom i okolicom.

„Zahvaljujući jamstvu HAMAG-BICRO- a Urban Mobility je lakše stvorio preduvjete za pokretanje posla. To podrazumijeva i otvaranje novih deset zelenih radnih mjesta. Ponosni smo što na ekološki i društveno odgovoran način zapošljavamo 10 mladih ljudi prosječne dobi 29 godina i što je na zagrebačkim ulicama flota Spin Cityja od 30 vozila - 10 na električni i 20 na klasični pogon. Vjerujem da upravo mnoštvo ovakvih inovativnih projekata može dati poseban zamah hrvatskom gospodarstvu“, kazao je Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram