Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2016

Kina i Rusija na pragu novih gospodarskih odnosa

Očekuje se da će službeni posjet predsjednika Vladimira Putina Kini u subotu proširiti gospodarsku, vojnu i kulturnu suradnju dviju zemalja te će da biti potpisan sporazum o željeznici velikih brzina vrijedan više milijardi dolara, izjavili su stručnjaci...

Čelnici dviju zemalja će raspravljati o daljnjem razvoju rusko-kineskih odnosa i suradnji u trgovini, gospodarstvu, ulaganjima, znanosti i humanitarnim naporima, prenosi Ured za medije Kremlja.

"Putinov posjet će se uglavnom fokusirati na gospodarsku suradnju dviju zemalja, kao i na ubrzavanje potpisanih ugovora i projekata, uključujući i sporazum o željeznici velikih brzina.", u srijedu je za Global Times izjavio Li Xing, profesor Ruskih studija na Pekinškom redovnom sveučilištu.

Kina je dogovorila omogućiti 400 milijardi rubalja (46,2 milijardi dolara) zajma za ruski projekt željeznice velikih brzina Moskva-Kazan.

"Željeznica velikih brzina je ključni dio kinesko-ruske gospodarske suradnje u vrijeme kada Rusija pokušava revitalizirati svoje gospodarstvo. Tijekom posjeta se očekuje potpisivanje sporazuma o željeznici.", rekao je Li.

Rusija također razmatra sporazum o slobodnoj trgovini s nekoliko zemalja, uključujući Kinu, o čemu stručnjaci vjeruju da će se raspravljati.

"Rusko gospodarstvo i dalje posrće, što bi moglo dovesti do slabljenja Eurazijske gospodarske unije. Skupina mora surađivati s ostalim vodećim gospodarskim entitetima kako bi napredovala, a Kina bi mogla biti dobar partner.", izjavio je

Zhang Hong, istraživač na Institutu za Rusiju, Istočnu Europu i Središnju Aziju pri Kineskoj akadmemiji društvenih znanosti.

"Neki stručnjaci su vjerovali da bi kineska inicijativa Pojasa i Puta mogla ometati ruske eurazijske gospodarske planove, ali dvije zemlje zapravo mogu ostvariti koristi od međusobne suradnje, s obzirom na to da Kina također treba Rusiju kako bi ispunila svoje planove u regiji.", izjavio je Sergej Komissarov, ravnatelj Konfucijevih učinioca na Humanističkiom institutu Sveučilišta države Novosibirsk.

Komissarov je izjavio kako vjeruje da će dvije zemlje također produbiti svoju suradnju u vojnim pitanjima te će se koordinirati u odgovorima na prijetnje zajedničke sigurnosti u budućnosti.

Početkom lipnja, kineska i ruska mornarica su gotovo istovremeno zapolovile u sporne vode otočja Diaoyu u Istočnom kineskom moru.

"Ruski strateški prostor u Europi je smanjen, a Kina se suočava s teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru. Slične situacije mogu dovesti do daljnje vojne suradnje.", rekao je Li.

Međutim, Zhang je izjavio da Rusija ne podupire Kinu u sporovima u Južnom kineskom moru, a vježbe su više simobične nego išta drugo.

"Kina i Rusija neće biti saveznici u tradicionalnom smislu, a budućom vojnom suradnjom se ne planira sukobljavati s drugim zemljama, već izraziti stav dviju zemalja o određenim međunarodnim pitanjima.", rekao je Zhang.

Tijekom posjeta se očekuje i više kulturne suradnje, tvrde stručnjaci.

"Mislim da je ovo dobro vrijeme za razvoj kulturne suradnje dviju zemalja, s obzirom na to da je velik broj ruskih studenata i njihovih roditelja zainteresirano za studiranje kineskog jezika i kulture. Nadamo se da će posjeti promicati veću bilateralnu suradnju u znanosti i obrazovanju.", istaknuo je Komissarov, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram