Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2016

Pad nezaposlenosti samo privremen

U skladu s očekivanjima prema preliminarnim podacima DZS-a stopa registrirane nezaposlenosti za svibanj iznosi 14,4%...

U odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 1,5 postotnih bodova, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niža za 2,2 postotnih bodova. Pad registrirane stope nezaposlenosti posljedica je uobičajenih sezonskih kretanja uslijed sezonskog zapošljavanja i priprema za turističku sezonu. I u mjesecima pred nama očekujemo nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada. No već početkom jeseni i povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih i službena stopa nezaposlenosti će početi s rastom što jasno ukazuje da je problem nezaposlenosti strukturne naravi. Naime tržište rada opterećeno je preniskim udjelom aktivnog stanovništva i niskom zaposlenošću, što se odražava kroz visoku dugotrajnu nezaposlenost i nezaposlenost među mladima. Očekujemo da će na razini cijele 2016. godine registrirana stopa nezaposlenosti biti na razini od oko 16,7%.

Podsjetimo, od siječnja ove godine DZS objavljuje podatke o zaposlenosti prema novoj metodologiji te je revidirao podatke za 2015. godinu. Svi raniji podaci zbog loma serije podataka nisu usporedivi. Naime, dosadašnja metoda prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama odvijala se putem istraživanja (obrasca) RAD-1 kojim je bilo obuhvaćeno 70% zaposlenih iz svakog odjeljka NKD-a. Nova metodologija temelji se na obrascu JOPPD koji sadržava informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj, čime obuhvaća praktički sve zaposlene te sama obrada podataka o zaposlenima i plaćama biva kvalitetnija i preciznija nego dosada. Proširenje na puni obuhvat rezultira povećanjem broja zaposlenih i nižom stopom nezaposlenosti, s obzirom na činjenicu da se pri odabiru starog uzorka, koji je činilo 70% zaposlenih iz svakog odjeljka NKD-a 2007. godine, u uzorak se nisu(osim ako to nije bilo nužno) uključivale izvještajne jedinice s malim brojem zaposlenih, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram