Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2016

BMW uz pomoć Intelove tehnologije želi realizirati san o samovozećim automobilima

BMW Group, Intel i Mobileye udružili su snage da bi u stvarnost pretočili samovozeće automobile i buduće koncepte mobilnosti. Te tri kompanije želekroz svoju suradnju do 2021. u proizvodnju pustili rješenja za potpuno automatiziranu vožnju. Budućnost automatske vožnje obećava promjene na bolje u životu građana i društva...

No put koji vodi do potpuno autonomnog svijeta složen je i zahtijeva sveobuhvatna rješenja u kojima se inteligentne značajke integriraju na svim razinama mreže, od brava na vratima do podatkovnih centara. Budući pružatelji usluga prijevoza morat će znati upregnuti tehnologije koje se brzo razvijaju, surađivati s potpuno novim partnerima i pripremiti se za prilike koje će iz temelja mijenjati tržište, navodi se u priopćenju Intela.

U suradnji s Intelom i Mobileyeom grupacija BMW Group razvit će potrebna rješenja i inovativne sustave za potpuno automatiziranu vožnju kako bi te tehnologije do 2021. krenule u serijsku proizvodnju. Model BMW iNEXT bit će temelj strategije autonomne vožnje grupacije BMW Group i osnova za flote potpuno autonomnih vozila, ne samo na autocestama, već i u gradskim okruženjima, u kojima će se koristiti za automatizirana rješenja za dijeljenje prijevoza.

BMW Group, Intel i Mobileye uvjereni su da će uz tehnologije za automatiziranu vožnju prijevoz postati sigurniji i jednostavniji. Cilj suradnje jest razviti rješenja spremna za izazove budućnosti kojima će se vozačima omogućiti ne samo da maknu ruke s upravljača, već i da dostignu razinu na kojoj mogu "isključiti oči" (treća razina), a na kraju i mozak (četvrta razina), čime se vrijeme koje vozač provodi u automobilu pretvara u vrijeme za odmor ili rad. Tim stupnjem autonomije vozilu bi se, na tehničkoj razini, omogućilo postizanje završne razine vožnje – "bez vozača" (peta razina), na kojoj u automobilu više nema ljudskog vozača.

Time se otvara prilika za uvođenje samovozećih automobila do 2021. i postavljaju temelji potpuno novih poslovnih modela u povezanom, mobilnom svijetu. Tri su se tvrtke usuglasile oko željenih rezultata i glavnih stadija kako bi u konačnici ponudile potpuno autonomne automobile utemeljene na zajedničkoj referentnoj infrastrukturi. U bliskoj budućnosti održat će se demonstracija autonomne probne vožnje s prototipom za iznimno automatiziranu vožnju (Highly Automated Driving, HAD). Tijekom 2017. platforma će se proširiti na flote automobila uz proširene autonomne probne vožnje.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram