Zatvori
Poslovni Puls
11/07/2016

Hrvatska opet očekuje pravo "more" njemačkih turista

S početkom praznika u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni- Vestfaliji počela je "vruća" faza odmora. Kolone automobila krenule su prema jugu potpomognute prometom iz Nizozemske...

Tko je odlučio u smjeru juga krenuti u subotu (9.7.), njemu je bilo potrebno mnogo živaca i strpljenja. Njemački automobilski klub ADAC zabilježio je 650 zastoja samo u pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Slična je situacija i u Bavarskoj kroz koju putnici sa sjevera Njemačke, ali i iz mnogobrojnih dijelova Nizozemske gdje su započeli školski praznici, moraju proći kako bi došli do juga. Ovdje je zabilježeno više od 1.200 kilometara zastoja.

Strpljenje vozača na kušnju stavljaju i brojna gradilišta. Naime, početkom odmora i smanjenjem svakodnevnog prometa započinje i sezona popravaka autocesta što na svojoj koži osjete oni koji se odluče prvog vikenda otputovati na odmor. Samo u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ove godine se može naići na trećinu gradilišta više nego u istom razdoblju prošle godine. Stručnjaci vozačima preporučaju odlazak na odmor tijekom radnog dana u tjednu.

Najveći europski automobilski klub ADAC svojim članovima daje i informacije o tomu gdje se najviše na putu prema jugu isplati napuniti spremnik s gorivom. Ove godine razlike, u usporedbi s prijašnjim godinama, nisu velike. Gorivo je tako na crpkama u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj približno iste cijene (dizel oko 1,10, super benzin oko 1,30 eura). Jedino je u Italiji gorivo nešto skuplje nego kod sjevernih i istočnih susjeda.

Internetski portal Travelzoo objavio je netom uoči sezone godišnjih odmora i listu najomiljenijih odredišta Nijemaca. Na prvom mjestu stoji Njemačka gdje odmor provodi 37 posto građana. Iza nje slijedi Španjolska koja je i dalje neprikosnoveno na prvom mjestu po popularnosti. Iza Španjolske slijede Italija, Grčka i Turska te Hrvatska u kojoj godišnji odmor provede pet posto Nijemaca. Turistička branša bilježi i jedan novi trend koji se očituje u sve kraćem glavnom" godišnjem odmoru koji sada u prosjeku traje 9,6 dana, što je gotovo jedan dan kraće nego prošle godine. No zato su sve popularniji drugi pa i treći "godišnji odmori" koje Nijemci sve češće "potroše" na kratke izlete u europske metropole.

Najveći automobilski val u smjeru Hrvatske očekuje se krajem srpnja kada u najjužnijim saveznim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Württembergu započinju školski praznici koji ove godine traju gotovo do sredine rujna.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram