Zatvori
Poslovni Puls
13/07/2016

U lipnju zabilježen pad proizvođačkih cijena od 4,8 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, u lipnju su proizvođačke cijene na domaćem tržištu nastavile s padom na godišnjoj razini od 4,8%. Premda su u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene porasle za 1,2% svibanjsko izvješće je potvrdilo nastavak trenda deflatornih kretanja na godišnjoj razini koji je neprekidno prisutan od kolovoza 2013. godine...

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, snažnom godišnjem padu proizvođačkih cijena u lipnju doprinijele su niže cijene u kategoriji energije koje su zabilježile pad od 11,5% u odnosu na isti mjesec lani. Stoga, ukoliko isključimo cijene energije, u lipnju je zabilježen znatno slabiji pad (od 1,5% godišnje). Također, i sve ostale komponente GIG-a iskazale su godišnji pad cijena: netrajni proizvodi za široku potrošnju (1,9%), intermedijarni proizvodi (1,5%), kapitalni proizvodi (0,3%) te trajni proizvodi za široku potrošnju (0,1%).

Nakon što su u svibnju cijene u prerađivačkoj industriji zabilježile godišnji pad od 6,5%, u lipnju je nastavljen trend razmjerno snažnog pada na godišnjoj razini (4,6%). U istom promatranom mjesecu je nastavljen istovjetan trend i u ostalim kategorijama NKD-a: rudarstvo i vađenje (s godišnjim padom cijena od 14,3%), opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (pad od 5,8% godišnje) te kod opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te u djelatnosti sanacije okoliša (s 1,7%-tnim padom u odnosu na isti mjesec lani).

"U narednim mjesecima očekujemo nastavak negativnih stopa promjene proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, što je prvenstveno posljedica uvezenih deflacijskih pritisaka zbog niskih cijena energenata na inozemnim robnim tržištima", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram