Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2016

Ugledni švedski profesor misli kako uskoro stiže kraj sankcija Rusiji

Zapadne zemlje bi u najskorije vrijeme mogle ukinuti antiruske sankcije, a Rusija još nije pristala ni na kakve ustupke, piše švedski profesor Stefan Hedlund u članku za list Svenska Dagbladet...

Politika sankcija je rezultat pogrešnog pristupa zapadnih zemalja prema Rusiji, smatra Hedlund i skreće pozornost na razliku između vanjskopolitičkih pristupa Rusije s jedne i Zapada s druge strane. Tako, primjerice, događaje u Ukrajini Moskva promatra s točke gledišta sukoba interesa, a Zapad s točke gledišta sukoa vrijednosti i smatra da se Moskva "nije imala pravo miješati".

"Fundamentalna razlika između sukoba vrijednosti i sukoba interesa leži u tome što se sukob interesa može riješiti putem pregovora. Sukob vrijednosti automatski podrazumijeva da je jedna strana u pravu, a druga nije", objašnjava profesor.

Reakcija Zapada bilo je uvođenje sankcija, koje ipak nikako nisu utjecale na ponašanje Rusije. "Zapadnim političarima sankcije su dale osjećaj moralne nadmoći za koji su platili ogromnu cijenu u obliku smanjenja razine trgovine i razaranja europske strukture sigurnosti", tvrdi profesor.

Prema njegovim riječima, situacija je sada takva da bi sankcije uskoro, možda već sljedeće godine, mogle biti ukinute, a da Kremlj pritom nije pristao ni na kakve ustupke.

Mišljenje o tome da je politika Moskve bila pogubna za nju samu također je pogrešno. Većina ruskih građana podržava politiku Vladimira Putina, a događaje iz posljednjih deset godina oni ne doživljavaju kao "niz neuspjeha". Politika sankcija samo jača poziciju ruskog predsjednika, kao i uvjerenost ruskih građana u to da Zapad želi uništiti njihovu zemlju, smatra Hedlund.

"Glavno pitanje bi trebalo biti: što je Zapad, po njegovom mišljenju, u ovoj situaciji dobio, osim moralne nadmoći?", zaključuje švedski profesor.

Izvor: RBTH

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram