Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2016

Zapošljavanje nije jedini razlog pada broja nezaposlenih

Prema posljednjim podacima HZZ-a, krajem lipnja ove godine ukupan broj nezaposlenih spustio se na 219.491 osoba što je ujedno i najniži broj registriranih nezaposlenih od kolovoza 2008. godine. Premda s jedne strane ohrabrujući podatak, ipak u cijelosti nije odraz strukturnih poboljšanja na hrvatskom tržištu rada. Naime, trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji neprekidno datira od travnja 2014. godine dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima osim zapošljavanja...

Naime, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, tj. stručnog osposobljavanja na godinu dana (koje je zaslužno i za veći rast zaposlenosti), padu broja nezaposlenih osoba doprinijeli su i izlasci iz evidencije nezaposlenih koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.). Tako je u lipnju broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih osoba koji nisu uzrokovani zapošljavanjem na godišnjoj razini porastao za preko 10%. Štoviše, podaci pokazuju da je u lipnju broj izišlih iz evidencije zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (15,8% odnosno 9,7%). Osim toga, posljednji podaci HZZ-a potvrđuju negativne migracijske trendove koji još više produbljuju strukturne demografske slabosti. Tako je u prvoj polovici ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 2.900 tisuća što je 12,7% više nego u istom razdoblju lani.

No ipak, ukupan broj nezaposlenih osoba u lipnju u odnosu na prethodni mjesec niži je za 12.836 (5,5%) čime je peti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini. Istovremeno je u odnosu na lanjski lipanj, broj nezaposlenih smanjen za 40.582 odnosno 15,6% potvrđujući neprekidan trend godišnjeg pada tijekom posljednjih 27 mjeseci. Uzevši u obzir objavljene pokazatelje, očekujemo da bi se i službena stopa nezaposlenosti za lipanj (koju će DZS objaviti potkraj tjedna) mogla spustiti na 13,6%.

"Bez obzira na ohrabrujući trend smanjenja ukupnog broja nezaposlenih osoba, ostaje činjenica da je hrvatsko tržište rada i dalje obilježeno nizom strukturnih problema. Pored navedenog, podaci za lipanj potvrđuju visoku nezaposlenost među mladima: 22% nezaposlenih osoba prijavljenih na HZZ pripada dobnoj skupini od 20 do 29 godina, dok u široj radno najaktivnijoj dobnoj skupini od 20 do 44 godina taj udio iznosi gotovo 52%. Promatrajući prema razini obrazovanja, u istom promatranom mjesecu je 58% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, 22% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je bez škole i nezavršene osnovne škole oko 6% ukupno nezaposlenih. Ostatak nezaposlenih s udjelom od 14% u ukupnom broju nezaposlenih ima neki stupanj akademskog obrazovanja. Osim toga, više od polovice ukupno nezaposlenih pripada skupini tzv. dugotrajno nezaposlenih osoba što znači da su u statusu nezaposlenih duže od godinu dana. S jenjavanjem turističke sezone, prema jesenskim mjesecima očekujemo povratak sezonskih radnika ponovno u status nezaposlenosti, a time i pogoršanje pokazatelja (ne)zaposlenosti na mjesečnoj razini", objaivli su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram