Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2016

Snažan rast prodaje automobila u Kini

Povoljni uvjeti unijeli su novu energiju u prodaju automobila u Kini. Brojke koje je objavilo Kinesko udruženje proizvođača automobila pokazuju kako je u prvoj polovini 2016. prodaja i proizvodnja zelenih automobila dostigla 177 000, odnosno 170 000 jedinica, što predstavlja porast od 161, odnosno 162 posto...

Među vozilima su najimpresivniji porast pokazali automobili na isključivo električnu energiju kojih je proizvedeno 134 000, izjavilo je udruženje.

U Changchunu na sjeveroistoku Kine zeleni automobili već se nalaze na cestama. Na međunarodnoj izložbi koja se trenutno održava u tom gradu posjetitelji su pokazali zanimanje za zelene automobile, njihove cijene, subvencije i specifikacije.

"Trenutno se za kupovinu automobila na nove energente ne treba plaćati porez." izjavio je glavni rukovoditelj Odjela za vozila na nove energente u kineskom FAW-u Dai Dali.

Jedan od njihovih hibridnih vozila koji može prevaliti 50 kilometara po punjenju košta oko 160 000 yuana (24 000 dolara), a njime se može uštedjeti 14 000 yuana poreza.

"Automobil na obično gorivo košta oko 0.7 yuana po kilometru vožnje; hibrid košta samo oko 0.4 yuana." rekao je Dai. Dodao je kako u Changchunu više od 300 ovakvih hibrida vozi po gradskim ulicama svaki dan.

Mnoge domaće marke natječu se za udio na tržištu.

Guo Ai, regionalni predstavnik za JAC Motors, izjavio je kako vozila na nove energente dobro prodaju u gradovima poput Pekinga, gdje pomažu vladine subvencije. Model s nižom konfiguracijom košta oko 70 000 yuana.

Cijena je samo jedan od faktora. U Kini se vozači žale na niski domet tijekom vožnje i smanjeni životni vijek baterije zimi.

"Poboljšavamo našu tehnologiju kako bi povećali domet i poboljšali izvedbu tijekom hladnog vremena." rekao je Guo.

Kineske tvrtke, poput BYD i FAW, imaju ili namjeravaju uvesti nove modele na električnu energiju. No još uvijek ostaju problemi nedovoljnog broja stanica za punjenje i niskih subvencija.

Krajem lipnja u Kini je postojalo 81 000 javnih stanica za punjenje, što je povećanje od 65 posto uspoređujući s krajem prošle godine. Prema podacima Nacionalne uprave za energiju, broj privatnih stanica za punjenje od kraja 2015. porastao je za 12 posto na više od 50 000. No ulaganja su još uvijek mala i niža od tržišnih očekivanja.

Državna elektroenergetska mreža, koja je najveći ulagač, u prvoj polovini ove godine održala je dva javna nadmetanja, no privukla je tek 1.4 milijardi yuana ulaganja, daleko niže od ciljanih 5 milijardi.

Kinesko udruženje proizvođača automobila predvidio je da će se do kraja ove godine prodati 700 000 vozila, no prodaja u prvoj polovini godine nije dosegla ni četvrtinu, unatoč vladinim mjerama.

Kina je započela subvencionirati zelena vozila 2010. s 50 000 yuana za svaki hibrid i 60 000 yuana za vozila isključivo na električnu energiju. Subvencije su se od 2014. postepeno smanjivale.

Tvrtke se okreću proizvodnji zelenih terenaca koji su popularni u Kini. FAW je započeo proizvodnju električnih verzija svojih Besturn X80, no još uvijek se ne zna kad će izaći na tržište.

Razni mediji izvijestili su da osam domaćih marki priprema deset tipova električnih terenaca za 2016., od kojih se većina temelji na starim modelima na klasična goriva, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram