Zatvori
Poslovni Puls
21/07/2016

Postaje li Rusija test poligon za Muskovu "Hyperloop" tehnologiju?

Ruski fond za izravne investicije, stvoren na inicijativu vlade radi ulaganja u velike infrastrukturne projekte u zemlji, izvršio je neobičnu investiciju u lipnju 2016. godine...

Fond je zajedno s međunarodnim investicijskim tvrtkama Sherpa Ventures, Formation8 i ZhenFund investirao u projekt Hyperloop One. Nova tehnologija, stvorena uz pomoć Elona Muska, osnivača SpaceX-a i Tesle, u budućnosti obećava transport putnika i tereta brzinom do 1200 km/h u posebnim kapsulama u cijevima s niskim tlakom.

Ovo je prva ovakva investicija Ruskog fonda za izravne investicije. "Ovo je investicija i pothvat visokog rizika s obzirom na to da je projekt trenutno u fazi razvoja", rekao je Konstantin Bušujev, šef odjela za analizu tržišta "Otkritije Broker".

Na prvim testiranjima u Nevadi u svibnju 2016. godine kapsula je uspjela dostići brzinu tek do 120 km/h. Bez obzira na to, projekt je podržao ruski predsjednik Vladimir Putin, a ministar prometa Mihail Sokolov obećao je da će tehnologiju uvesti za prijevoz robe na Dalekom istoku. Prema njegovim riječima, kontejneri će od Kine do Europe preko teritorija Rusije moći biti isporučeni za jedan dan.

Obujam investicije nije poznat, ali najvjerojatno nije iznosio više od 100 milijuna dolara, kaže Georgij Vaščenko, direktor uprave za operacije na ruskom tržištu vrijednosnih papira investicijske tvrtke "Freedom Finance". Prema njegovim riječima, za Rusiju je važno najprije proučiti iskustvo uvođenja novih tehnologija u inozemstvu kako bi procijenile mogućnost njihovog korištenja u Rusiji. "Hyperloop još uvijek izgleda kao egzotični oblik prijevoza", rekao je.

Ono što je ovdje neobično je to da je Ruski fond za izravna ulaganja osnovan radi investicija u ruske kompanije. "Nisu mi poznati drugi primjeri gdje je Ruski fond za izravna ulaganja investirao u inozemne kompanije", rekao je Anton Krasko, stručni analitičar tvrtke "MFX Broker".

Iz Ruskog fonda za izravna ulaganja objasnili su da su za projekt zainteresirani zbog jedinstvene tehnologije koja se u njemu koristi. "Naše investicije u projekt Hyperloop One otvaraju ruskom tržištu pristup najsuvremenijim tehologijama. Zajedno s međunarodnim partnerima Fond će pružiti podršku projektu ne samo na teritoriju Rusije, već i na tržištima Bliskog istoka i Azije", rekao je za RBTH Kirill Dmitrijev, generalni direktor Ruskog fonta za izravne investicije.

Prema njegovim riječima, u početku se Hyperloop One tehnologija može koristiti za prijevoz kontejnera, a kasnije - za prijevoz ljudi. "Trenutno s "Ruskim željeznicama" razgovaramo o prvim pilot projektima i nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti početi testirati ovu tehnologiju u Rusiji", rekao je. Nije slučajno da su u projekt investirale i kompanija "General Electric" i francuska državna željeznička kompanija SNCF, dodao je.

U svibnju 2016. godine ruska državna željeznička kompanija "Ruske željeznice" oformila je radnu skupinu za suradnju s Hyperloopom, priopćile su ruske poslovne novine Vedomosti.

Ipak, prema pisanju lista, inicijativa da se oformi grupa došla je iz američke kompanije koja je "Ruskim željeznicama" ponudila svoju tehnologiju, a "Ruske željeznice" do kraja ove godine trebaju procijeniti pitanje sigurnosti vakuumskim vlakova.

"Vrlo je vjerojatno da je Ruski fond za izravne investicije u projekt investirao nakon što su "Ruske željeznice" spomenule mogućnost izgradnje Hyperloop vlaka u svojim postrojenjima", rekao je šef odjela za analizu tržišta "Otkritije Broker" Konstantin Bušujev.

U lipnju 2016. godine, u okviru Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, razvojni programeri tehnologije susreli su se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je projektu dao podršku, kako je nakon sastanka izvijestio njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Nakon foruma su se moskovske vlasti s kompanijom dogovorile o razvoju koncepta korištenja Hyperloopa u glavnom gradu Rusije.

U realizaciji projekt sudjelovat će transportna grupa "Summa" Zijavutdina Magomedova. Magomedova smatraju bliskim prijateljem zamjenika premijera Arkadija Dvorkoviča koji se u više navrata zalagao za primjenu suvremenih tehnologija u transportnom sektoru. Ranije je Dvorkovič obećao da će već 2018., za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, ulicama Moskve voziti bespilotni autobusi. Tvrtka "Caspian VC Partners", čiji je vlasnik Magomedov, također je investirala u Hyperloop One.

Predstavnici moskovske gradske uprave zasad su prilično oprezni u svojim ocjenama izgleda za uvođenje tehnologije Hyperloop One, posebice što se tiče transporta putnika.

"Još je prerano govoriti išta konkretno o toj tehnologiji, iako je ona zanimljiva u pogledu teretnog prijevoza", rekao je za TASS dogradonačelnik Moskve Marat Hushullin.

S druge je strane ministar prometa Mihail Sokolov izjavio kako je Hyperloop One relevantan za prijevoz tereta iz Kine u rusku luku Slavjanka na Dalekom istoku. Prema procjeni ministra, trošak projekta iznosit će 30-40 milijardi rubalja (475-634 milijuna dolara) i u njega bi se mogli uključiti kineski investitori, uključujući fond "Put svile".

"U budućnosti možemo sanjati o novom transportnom "Putu svile" kojim će se teret iz Kine u Europu moći isporučiti za jedan dan", dodaje Pjotr Puškarev, glavni analitičar tvrtke "Teletrade". Prema njegovim riječima, upravo je o toj dimenziji govorio predsjednik uprave tvrtke Hyperloop One Shervin Pishevar na Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

Izvor: RBTH

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram