Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2016

Zlato u korekciji drugi tjedan zaredom, ali stručnjaci vjeruju u rast cijena

Drugi tjedan zaredom zlato je u korekciji – cijena ovog plemenitog metala na tjednoj je razini smanjena za oko jedan posto, dok je cijena srebra ''popustila'' nešto više, i nakon dugo vremena pala ispod visoke razine od 20 dolara za uncu. Zlato je pak ostalo oko cijene od 1.320 dolara za uncu, što je usprkos smanjenju u protekla dva tjedna, još uvijek oko dvadeset posto više nego u isto vrijeme prošle godine...

Zlato se na tržištu ''bori'' protiv rastuće vrijednosti dolara, ali i sve većih očekivanja investitora od dionica i preusmjeravanja kapitala u rizičnije opcije, a zbog ljetnih mjeseci i smanjenog obima trgovanja svaka reakcija tržišta puno snažnije utječe na kretanje cijena.

Dodatnu volatilnost tržištu plemenitih metala dat će i značajna ekonomsko-analitička događanja u ovom tjednu, odnosno značajne informacije iz gospodarske sfere koje bi trebale biti objavljene.

Najznačajniji su sastanci vrha dviju od tri ključnih bankarskih institucija u svijetu – nakon prošlotjedne objave planova ECB-a, koja nije značajnije utjecala na događanja na tržištu, ovog tjedna na redu su Bank of Japan i FED.

Iako će se pratiti moguće naznake povećanja kamatnih stopa za američko gospodarstvo, koje bi mogle biti ''između redaka'' najavljene od Federalnih rezervi, stručnjaci vjeruju da će svaka objava BoJ imati pozitivan utjecaj na zlato. S jedne strane, nastavak politike stimulativnih mjera dodatno će spustiti ionako negativne kamatne stope na obveznice, i dio investitora usmjeriti na plemenite metale koji imaju značajno veći povrat sredstava, a s druge strane, ukoliko takve mjere izostanu, to bi trebalo povećati vrijednost jena u odnosu na dolar, i tako dati stimulus tržištu zlata za rast.

Analitičari vjeruju da će zlato rasti u narednom kratkoročnom, ali i dugoročnom razdoblju. S obzirom da žuti metal pokazuje značajnu izdržljivost iznad razine od 1.300 dolara, očekuje se da će to dati povjerenje ulagačima za kupnju investicijskog zlata po relativno povoljnijim cijenama, uz vjeru u rast zlata i srebra krajem ljeta. Tada bi se, naime, fokus američkih medija trebao preseliti na skorašnje izbore, a politička kampanja uvijek donosi nestabilnost i nesigurnost zbog iščekivanja pobjednika i njegove (njezine?) ekonomske politike. Takva situacija bit će negativna za dolar, ali pozitivna za zlato.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, ili u 170 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram