Zatvori
Poslovni Puls
27/07/2016

Snažan rast interesa Hrvata za kupnjom investicijskog zlata

Interes hrvatskih građana za investicijskim zlatom i dalje nastavlja ubrzano rasti – relativno nova ponuda na tržištu financijsko-štednih usluga i proizvoda, koja je u Hrvatskoj dostupna tek od kraja 2013. godine, sve je traženija među informiranijim domaćim ulagačima...

Najveća tvrtka specijalizirana za proizvodnju i prodaju investicijskog zlata, Auro Domus Bullion Market koja posluje u sklopu Auro Domus Grupe, u (nepunih) prvih sedam mjeseci ove godine ostvarila je značajan rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Prihod u prvih sedam mjeseci iznosi nam oko 19 milijuna kuna, dok je od siječnja do kraja srpnja prošle godine taj iznos bio oko 13,5 milijuna kuna. Tu smo ostvarili povećanje od 40 posto u odnosu na lani, a zamijećen je i znatno veći interes građana, jer je u našim poslovnicama ostvareno oko 2.000 transakcija u odnosu na lanjskih oko 1.600 transakcija", kazala je direktorica prodaje AD Grupe Mirjana Bagić.

Naglasila je da je povećan i prosječan iznos transakcije, s lanjskih 8.300 kuna na ovogodišnjih 9.600 kuna, što je otprilike vrijednost jedne unce zlata, odnosno najčešće tražene mase zlatnih poluga i zlatnika. Među najpopularnijim proizvodima od investicijskog zlata nalaze se i poluge mase 100 i 250 grama, čija je cijena oko 30.000 kuna, odnosno 75.000 kuna, a velik je interes građana i za proizvodima poput dukata, tradicionalno prisutnim u Hrvatskoj.

"Ovo povećanje jednim je dijelom posljedica viših cijena zlata, te činjenice da vrijednost plemenitih metala konstantno raste od početka godine, te je sada oko 20 posto viša nego istog dana prošle godine. S druge strane, mi smo dodatno ojačali našu ponudu otvaranjem četiri ekskluzivne trgovine ''the.bank.of.gold'' u Splitu (Mall of Split), Zagrebu (Ilica 19), Osijeku (Kapucinska ulica) te Kastvu, u sjedištu grupacije. Trgovine su posvećene prvenstveno prodaji investicijskog asortimana, ali nude i besplatno savjetovanje za građane o investicijskom zlatu, kao i mogućnost pohrane zlata uz osiguranje, i čitav taj paket usluga naišao je na vrlo dobar odaziv među korisnicima", rekla je Bagić.

Zaključila je da, s obzirom na uobičajeni rast potražnje za investicijskim zlatom u drugoj polovici godine, tvrtka Auro Domus Bullion Market očekuje rezultat ukupnog godišnjeg prometa od blizu 50 milijuna kuna, u usporedbi s lanjskih tridesetak milijuna kuna ostvarenog prometa.

"Zlato je Hrvatima zanimljivo zbog činjenice da je ostalo praktički jedino neoporezivo ulaganje, budući da se kod kupnje investicijskog zlata ne plaća PDV, a fizičke su osobe oslobođene poreza na prihod ostvaren prodajom zlata. Kako je ove godine rast cijene zlata značajan, a očekuje se da će biti još i veći u drugoj polovici godine, visok i neoporeziv prihod vrlo je privlačan motiv za kupovinu", dodala je Bagić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram