Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2016

Optima Telekom bilježi rast prihoda

Optima Telekom u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je rast prihoda od telekomunikacijskih usluga za 2,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine...

Povećanje prihoda u odnosu na prošlu godinu rezultat je rasta prihoda od interneta (18,7%), podatkovnog prometa (15,6%), multimedije (10,4%) te interkonekcije (7,9%). S druge strane, povećanje prihoda umanjeno je padom prihoda od javne govorne usluge za 14%, kao posljedica općeg trenda pada korištenja javne govorne usluge na globalnoj razini.

Operativna dobit (EBITDA) veća je za 4,4% u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, ponajprije zbog jednokratnih stavki. Izuzimanjem jednokratnih stavki, EBITDA je niža za 1,7% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a što je prvenstveno posljedica intenzivnijih marketinških aktivnosti i pojačane akvizicije korisnika u 2016. godini.

Međutim, u drugom je kvartalu vidljiv pozitivan trend EBITDA-e prije jednokratnih stavki, koja je veća negoli u istom periodu prethodne godine za 1,8%, zahvaljujući kontinuiranom porastu prihoda i mjerama uštede na troškovnoj strani. Izuzimajući jednokratne stavke, a uzimajući u obzir financijske troškove vezane za predstečajnu nagodbu, efekt diskonta financijskih obveza i niži trošak amortizacije u 2016., neto dobit veća je za 3,7 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.

Kapitalna ulaganja u prvoj polovini 2016. iznosila su 23,7 milijuna kuna od čega je 14,2 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U proširenje usluga korisnicima uloženo je 6,8 milijuna kuna, a 1,5 milijuna kuna u jezgru mreže, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram