Zatvori
Poslovni Puls
05/08/2016

Evo kako na turiste utječu hrvatske marketinške aktivnosti

Hrvatska turistička zajednica je tijekom mjeseca lipnja provela opsežan program tržišnih istraživanja na uzorku od 4840 ispitanika na 8 značajnih emitivnih tržišta među kojima su Ujedinjena Kraljevina, Njemačka, Austrija, Italija, Švedska, Francuska, Nizozemska i Poljska...

Istraživanja su provedena s ciljem mjerenja učinkovitosti integriranih komunikacijskih aktivnosti te ustanovljavanja pomaka u afirmaciji ključnih komunikacijskih poruka ustanovljenih u okviru krovnog komunikacijskog koncepta „Hrvatska, puna života“ („Croatia, Full of Life“). Osim evaluacija marketinških i PR kampanja, analiziran je trenutni imidž „turističke“ Hrvatske, kao i ključne odrednice navika putovanja ispitanika na promatranim tržištima.

Istraživanje je pokazalo kako je marketinške aktivnosti (informacije) o Hrvatskoj, na razini prosjeka svih tržišta, zamijetilo 43 posto turista i to najviše na televiziji (20 posto) te Internetu (19 posto). Upravo su navedeni komunikacijski kanali pokazali najveću učinkovitost u pogledu utjecaja na ispitanike u razdoblju inspiracije te prikupljanja dodatnih informacija o putovanju na odmor. U odnosu na usporedivo istraživanje provedeno prošle godine, postignut je značajan pomak u pogledu penetracije komunikacijskih poruka o Hrvatskoj budući da je tijekom 2015. marketinške aktivnosti (informacije) o Hrvatskoj zamijetilo 31 posto turista (istražena su identična tržišta, s podjednakim uzorkom).

„Informacije dobivene kroz ovo istraživanje svakako ukazuju kako ovogodišnji turistički rast značajnu podlogu, između ostaloga, ima i u komunikaciji te aktivnostima koje provodi Hrvatska turistička zajednica. Međutim, jedini element u kojem je utvrđena određena slabost jest prometna povezanost. Iako ove godine imamo oko 400.000 novih sjedala u avioprometu, to još uvijek nije dostatno te smo upravo zbog toga među svoje prioritete u narednom razdoblju zacrtali dodatno povećanje aviolinija u pred i posezoni, posebice za ona tržišta s kojih možemo generirati dolaske izvan glavne ljetne sezone. Dakle, i dalje ćemo raditi na unaprjeđenju naših aktivnosti kako bi, s promotivne i marketinške strane, hrvatskom turizmu i dalje osiguravali snažan imidž, a time i čvrstu poziciju na međunarodnoj turističkoj karti“, komentirao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Gledajući po tržištima, najbolji rezultat zamijećenosti marketinških aktivnosti (informacija) o Hrvatskoj postignut je u Poljskoj (62 posto) i Italiji (59 posto). Svako je tržište drukčije reagiralo na određenu ciljanu kampanju pa je tako kampanja „Out of Office“ najzamjećenija bila na tržištima Italije, Švedske, Poljske i Francuske, dok je kampanja „Around the World in One Country“ najzamjećenija bila na tržištima Njemačke, Austrije i Nizozemske, odnosno kampanja „Nautika“ na tržištu Ujedinjene Kraljevine.

Isto je istraživanje provedeno i krajem prošle godine kada su ispitanicima predočene određene tvrdnje o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji. Tako gotovo sve ključne „imidž tvrdnje“ uspostavljene konceptom „Hrvatska, puna života“ pokazuju pozitivne pomake u odnosu na rezultate prethodnog istraživanja. Naime, s tvrdnjom da Hrvatska ima specifičan mediteranski stil života sada se izrazito slaže 39 posto ispitanika (35 posto u 2015.), s tvrdnjom da Hrvatska ima turističku ponudu koja pokriva sve potrebe tijekom cijele godine sada se izrazito slaže 29 posto ispitanika (20 posto u 2015.),  dok se s tvrdnjom da je Hrvatska puna energije i događanja sada izrazito slaže 27 posto ispitanika (21 posto u 2015.).

Istraživanjem su obuhvaćena i tri ključna komunikacijska pravca koji također pokazuju znatno bolje rezultate nego li tijekom istraživanja iz 2015. godine. Vezano za komunikacijski pravac da je Hrvatska puna raznolikosti, 40 posto ispitanika Hrvatsku veže uz izuzetnu prirodnu raznolikost (34 posto u 2015.), njih 39 posto Hrvatsku veže uz istraživanje bogate kulturne baštine (35 posto u 2015.), dok 31 posto ispitanika Hrvatsku veže uz netaknutu (očuvanu) destinaciju (19 posto 2015.), odnosno njih 28 posto Hrvatsku veže uz izuzetnu arhitektonsku raznolikost (23 posto u 2015.). Kada je riječ o komunikacijskom pravcu da je Hrvatska puna različitih životnih stilova, 36 posto ispitanika Hrvatsku veže uz brojne mogućnosti za aktivan i sportski odmor (28 posto u 2015.), njih 34 posto Hrvatsku veže uz bogatu ponudu za svaki ukus i životni stil (28 posto u 2015.), dok 32 posto ispitanika Hrvatsku veže uz odlično iskustvo jedrenja (20 posto u 2015.). Vezano uz treći komunikacijski pravac, ispitanici Hrvatsku sve više percipiraju i kao toplu zemlju istinski gostoljubivih ljudi (33 posto), odnosno kao zemlju koja nikada nije izgubila tradicionalnu toplinu i gostoljubivost Mediterana (29 posto ispitanika). Hrvatsku je u istraživanju iz 2015. godine kao izuzetno sigurnu destinaciju percipiralo 18 posto ispitanika, a sada nas tako percipira 25 posto ispitanika.

U skladu s navedenim podacima možemo zaključiti kako su komunikacijske aktivnosti vezane uz promidžbu Hrvatske kao turističke zemlje rezultirale pozitivnim pomacima u pogledu percepcije naše zemlje na strani potrošača, kao i bitno boljim rezultatom u pogledu razumijevanja te prihvaćanja najznačajnijih pozitivnih odlika identiteta zemlje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram