Zatvori
Poslovni Puls
08/08/2016

Slijedi li potpuni krah njemačkih investicija u Turskoj?

Nakon propalog puča vrijednost dionica u Turskoj je pala, a domaća valuta lira našla se na rekordno niskoj razini. Agencija Standard&Poor's smanjila je kreditni rejting te zemlje s "BB+" na "BB". Nakon pokušaja puča politička scena u Turskoj se polarizirala. Tako je glasilo objašnjenje S&P o donošenju ove odluke. Zemlji predstoji dugo razdoblje političke nesigurnosti što bi moglo opteretiti priljev kapitala iz inozemstva, navela je agencija...

Politička situacija u Turskoj zabrinula je i njemačko gospodarstvo. Eric Schweizer, predsjednik Industrijske i trgovačke komore Njemačke, kaže da se to direktno odrazilo na njemačke tvrtke u Turskoj.

Obje zemlje su međusobno povezane bliskim trgovinskim vezama. 2015. godine je obim bilateralne trgovinske razmjene iznosio više od 36 milijardi eura. Turska je izvezla u Njemačku robu u vrijednosti od 14 milijardi eura i uvezla iz Njemačke proizvode za 22,4 milijarde eura. Time je Turska dospjela na 14 mjesto najvažnijih zemalja za izvoz njemačkih proizvoda. Oko 60 posto njemačkog izvoza u Tursku otpada na strojarstvo te automobilsku i kemijsku industriju.

Turska je prije svega važna za njemačku automobilsku industriju. Svi proizvođači automobila koji imaju status i ime zastupljeni su u Turskoj i doprinose turskom izvozu. Tako je pogon najvećeg isporučitelja automobilskih dijelova Boscha u Bursi odgovoran za 1,5 posto ukupnog izvoza Turske. U posljednje dvije godine je povećao izvoz za pola milijarde eura.

No predstavnici automobilske industrije i strojarstva smatraju da su njihovi budući poslovi ugroženi. Za njemačku industriju je sada odlučujuće "da ova zemlja ponovo pronađe političku stabilnost i da time omogući planiranje. To vrijedi i za pravnu državu", priopćilo je Udruženje automobilske industrije (VDA). Njemački proizvođači strojeva su doduše prvu polovicu godine zaključili ispunjavanjem svih narudžbi, ipak "najnoviji razvoj događaja, Brexit te pokušaj puča u Turskoj upozoravaju da trebamo biti oprezni", kaže Ralph Wiechert, glavni ekonomist Udruženja njemačkih proizvođača strojeva i uređaja. Moguće investicije u Turskoj se sada "posebice kritički preispituju", navodi se u jednom priopćenju Udruženja izdanom nakon puča.

No oprezni nisu samo proizvođači strojeva. Cijelo njemačko gospodarstvo se sada plaši investiranja na Bosporu. 85 posto predstavnika gospodarstva računa sa znatnim nazadovanjem na području ekonomije kao posljedicom labilnog političkog stanja, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja. Samo četiri posto ispitanika navodi da poslovanje njemačkih firmi neće osjetiti posljedice najnovijeg razvoja situacije u Turskoj.

Prošle godine su njemačka direktna ulaganja u Tursku dostigla oko 9,2 milijarde eura što je za 1,2 milijarde više nego godinu dana ranije. U ovom trenutku tamo postoji oko 6.000 njemačkih firmi ili tvrtki u kojima sudjeluje njemački kapital.

Od početka novog stoljeća Turska je zahvaljujući političkoj stabilnosti zabilježila veliki gospodarski rast - i do 10 posto - i omogućila lakši priljev stranih investicija. S tim je sada gotovo. Zbog niza terorističkih napada ugrožen je turizam koji čini deset posto turskog BDP-a. Prema navodima njemačkog Turističkog saveza broj njemačkih turista, koji su najvažnija za turski turizam, u prvih pet mjeseci ove godine je pao za 35 posto. Turska središnja banka unatoč svemu očekuje da će 2016. godine biti zabilježen gospodarski rast od 3,5 posto.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram