Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2016

Kineske devizne rezerve pate zbog jakog yuana

Kineske devizne rezerve su u srpnju osjetile pad zbog pritisaka pada uzrokovanih jačim yuanom, u nedjelju su pokazali službeni podaci...

Kineske devizne rezerve će se poboljšati, jer se očekuje da će yuan (RMB) ostati uglavnom stabilan, a odljev rezervi će se smanjiti, stoji u izvješću.

Rezerve su krajem srpnja iznosile 3,201 trilijuna dolara, što je manje od 3,205 iz lipnja, stoji u podacima Kineske narodne banke (KNB).

Podaci su u skladu s tržišnim predviđanjima.

Rezerve su bile stabilne jer je snažan yuan značio da KNB ne mora posezati za deviznim rezervama kako bi ojačala valutu, zbog čega je ujedno i olakšan odljev kapitala, tvrde analitičari.

Yuan je prošloga mjeseca ojača u odnosu na košaricu valuta.

Indeks kojim se mjeri snaga u odnosu na dolar, euro i japanski jen, krajem srpnja je iznosio 95,34, a mjesec ranije 95,02.

Kineske devizne rezerve su od studenoga 2015. u padu zbog zabrinutosti o slabljenju yuana i odlijevu kapitala, a u svibnju su pale čak za 3,19 trilijuna američkih dolara.

No, trend se ubrzo oporavi i nastavio rasti kao znak stabilnog gospodarskog rasta. U lipnju je došlo do neočekivanog povećanja od 13,43 milijardi dolara.

Kineska međunarodna korporacija za kapital (CICC, engl.) su također stabilizaciju deviznih rezervi pripisale slabljenju američkog dolara, koji je povećao vrijednost rezervi koje nisu u dolarima.

Odljev deviznih rezervi iz Kine se mogao nastaviti i u srpnju, ali sporijim tempom, što je također doprinijelo smanjivanju deviznih rezervi, prenosi CICC.

Uključivanje RMB-ja u SDR košaricu, koje na snagu stupa u listopadu, neće rezultirati naglim padom vrijednosti valute.

Investicijska banka je nazvala zabludom ideju da će Kina dvaluirati RMB nakon što uključivanje u košaricu valuta stupi na snagu.

Budući da je Međunarodni monetarni fond (MMF) treći najveći dioničar i novi izdavač SDR valuta, Kina treba uspostaviti svoj kredibilitet stalnog i transparentnog donošenja politika. To je u vlastitom interesu Kine, stoji u izvješću.

Nestabilne tečajne stope, kao izvor političkih nesigurnosti, obeshrabile bi ulaganja i potrošnju, povlačeći Kinu u "zamku nesigurnosti.", prenosi CICC.

"Protiv takvog pada, očekujemo da će RMB biti uglavnom stabilan, a odljev deviznih rezervi će se usporiti u drugoj polovici godine, dok se nagli padovi deviznih rezervi ne očekuju tako skoro.".

Kineske devizne rezerve i nakon dvije godine pada ostaju najveće u svijetu.

Kina još uvijek ima dovoljno deviznih rezervi koje mogu pomoći u smanjivanju rizika od odljeva kapitala, krajem srpnja je izjavio Wang Chunying, glasnogovornik Državne uprave za devizne rezerve, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram