Zatvori
Poslovni Puls
12/08/2016

Želite bankrotirati? Odlično, ali to je zapravo jako teško izvedivo...

Zakon kojim je omogućen osobni bankrot, ili Zakon o stečaju potrošača, primjenjuje se u svim zemljama EU, u Hrvatskoj od početka godine. Fina je dosad zaprimila 572 zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka, s prijavljenim dugom od 235,3 milijuna kuna...

Prosječno je to dug od 400.000 kuna po osobi. Inače se postupak odobrava do maksimalnih 100.000 kn duga. U blokadi je oko 329.000 građana. Može li dužnicima pomoći postupak osobnog stečaja? Mišljenja građana su podijeljena.

Ako se dužnik i vjerovnik o isplati duga ne uspiju dogovoriti izvan suda, drugi je pokušaj na sudu. Ako se ni tada ne slože, dužnik ulazi u proceduru gdje isplate dugova nadgleda stečajni upravitelj. Iznos duga za građane nije propisan, no obrtnici imaju ograničenja. Postupak osobnog stečaja zasad je zatražio 571 građanin, i jedan obrtnik.

No, bude li im trebao stečajni upravitelj ili povjerenik, moglo bi biti problema jer nitko zasad nije zainteresiran za taj posao.

U Ministarstvu pravosuđa zbog manjka stečajnih upravitelja predlažu se izmjene zakona. Novom uredbom stečajni upravitelji više neće trebati polagati stručne ispite da bi dobili licenciju i pomogli građanima u vođenju financija. A taj će posao moći obavljati i odvjetnici.

No, zasad promjena tog stavka zakona čeka rujan, i izbore.Tako, barem zasad, zainteresirani dužnici imaju velik problem - koliko god to željeli ne mogu bankrotirati jer sud nema stečajnih upravitelja za njih, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram