Zatvori
Poslovni Puls
18/08/2016

Kina pokušava riješiti problem prezasićenosti određenih industrijskih sektora

Najvažnija kineska agencija za gospodarsko planiranje počela je vršiti rastući pritisak na dužnosnike na lokalnim razinama da donesu teške odluke koje se tiču smanjenja prezasićenosti u kineskim industrijskim sektorima...

Zhao Chenxin, glasnogovornik Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme istaknuo je kako se dužnosnici na lokalnim razinama iz petnih žila trude kada je riječ o rezanju koja su potrebna u sektorima proizvodnje željeza i ugljena.

''Do kraja srpnja proizvodnja ugljena smanjena je za preko 9 500 tona što je 38% od ukupnog godišnjeg cilja. U međuvremenu je proizvodnja željeza i čelika smanjena za 21 milijun tona čime je ispunjeno 47% godišnjeg cilja. Iako se smanjenje od kraja srpnja ubrzava mi i dalje nismo uspjeli postići cilj koji uključuje smanjenje polovice od naše godišnje zadane razine kroz prvu polovicu ove godine,'' istaknuo je.

Spomenuto povjerenstvo ističe kako je u nekoliko regija bilo i lokalnih nadležnih službi koje nisu bile voljne smanjiti kapacitete u cilju pokušaja zaštite radih mjesta te njihovih lokalnih gospodarstava.

Zhao je istaknuo da je ovakav scenarij bio čest u regijama gdje industrija proizvodnje ugljena i čelika čini značajan udio njihova gospodarstva na lokalnoj razini, dodajući pritom kako su dužnosnici iz tih regija bili u strahu kako bi rezanje moglo imati negativan utjecaj na njihov BDP.

Zbog svega toga Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme pozvalo je vlade na lokalnim razuinama da budu mnogo odlučnije u smanjenju prezasićenosti te provedu zadano kao da se radi o vojnoj zapovijedi.

Glasnogovornik Zhao Chenxin istaknuo je i da bi se prema dužnosnicima koji nisu voljni provesti zadano i donijeti teške odluke mogle poduzeti dodatne mjere poput pozivanja na odgovornost, javnog prokazivanja i stavljanja na tzv. ''crnu listu''.

''Kako bi osigurali da se do kraja godine ostvari zadano, ciljevi smanjenjenja posebni su za svaki komad opreme i svaki rudnik. Od ovoga mjeseca počet ćemo izdavati redovna izvješća o provedbi procesa kako bi osigurali da se naše zadaće ispunjavaju,'' dodao je.

U pozivu dužnosnicima na lokalnim razinama, Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme ističe kako smanjenje prezasićenosti u određenim sektorima neće naštetiti kineskom gospodarskom rastu ili onome na svjetskoj razini.

Krovna kineska agencija za gospodarsko planiranje upućuje na to da upravo prezasićenost ostaje globalni problem koji je ujedno i rezultat financijske krize 2008. Prema njihovim procjenama najveći problemi zabilježeni su u područjima kao što su sirova nafta, željezna rudača i proizvodnja automobile, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram