Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2016

Pad ruskog gospodarstva usporava, ali posljedice sankcija su itekako vidljive

Nakon što se dugo smanjivala, Rusija se prije dvije godine, prvi put od Drugoga svjetskog rata, teritorijalno proširila aneksijom ukrajinskog Krima. Kako je teritorijalno osvajanje i mijenjanje priznatih granica službeno neprihvatljivo u moderno doba, Rusija je platila cijenu kroz međunarodne sankcije, pad trgovine i investicija - i nisku cijenu nafte. Zbog povijesne važnosti Krima za Ruse sankcije su lako progutali, Putin je učvrstio svoju vlast, a u Siriji ojačao međunarodnu poziciju, iako su pokazatelji ekonomije prema zapadnim standardima katastrofalni, a rubalj je izgubio pola vrijednosti u odnosu na dolar...

Ministarstvo gospodarstva tvrdi da će ovogodišnji pad BDP-a iznositi 0,2 posto. Međunarodne financijske organizacije, pak, kažu - do 1,2 posto. To je ipak znatno manje u odnosu na prošlogodišnji minus od 3,8 posto. Inflacija bi mogla završiti na 7 posto, što je upola manje nego lani, kaže Aleksandar Abramov s Visoke škole ekonomije, piše HRT.

Cijene nafte ustalile su se na otprilike 40-50 dolara i to osigurava stabilnost rublja i smanjivanje inflacije. Prema ruskim standardima, ne može se stoga reći da je u Rusiji sve loše. Ali prema standardima zapadne ekonomije, pad šest kvartala zaredom, naravno, jest loša stvar, smatra Sergej Aleksašenko s Instituta Brookings.

Na ruskome selu više je razloga za osmijeh nego u gradovima. Jer tijekom zapadnih sankcija nabolje je krenulo samo u poljoprivredi. Vlada je u nju uložila tri i pol milijarde dolara. Uz to što je prestigla Saudijce u izvozu sirove nafte, Rusija je postala i najveći svjetski izvoznik pšenice.

Domaće tržište vapi za stranim investicijama, svako strateško partnerstvo zlata vrijedi. Do prije godinu dana u ovom pogonu sklapali su se automobili za posrnuli General Motors. Danas za BMW, KIU i Hyundai, prenosi HRT.

Platna moć građana znatno je utjecala na opseg proizvodnje, smanjen je za 150 tisuća automobila. Vozilo koje je stajalo 800 tisuća rubalja sada stoji više od milijun. Naši partneri ipak su na štetu vlastitog profita zadržali cijenu za krajnje korisnike. Cijena automobila u rubljima je porasla, ali je nedvojbeno pala kada je riječ o jenu ili dolaru, objasnio je Andrej Lugovoj s tvrtke Avtotor.

Ako nisu zlatna mladež, o novom automobilu mogu samo sanjati. Polovina radno sposobnih Rusa grca u kreditima. Plaće su znatno pale, prošle godine gotovo 10 posto. Službeno, nezaposlenih je više od milijun. Lani je na socijalu otišla petina proračuna, ove se godine rezalo na sve strane. Država kapital traži na istoku, pogled je uperen prema Kini.

Život pod sankcijama… Dok Kremlj planira kako namiriti proračunske rupe kontroliranom privatizacijom državnih tvrtki i banaka, više od tri milijuna Rusa traži način kako se obraniti od agresivnih agencija koje utjeruju dugove od osiromašenih građana, koje su im te iste banke prodale, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram