Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2016

Broj zaposlenih narastao na 1,413 milijuna

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u srpnju porastao je na 1,413 milijuna zabilježivši mjesečni rast za 15 tisuća osoba odnosno 1,1%. Međutim, prema privremenim podacima DZS-a, od početka ove godine vidljiv je trend pada broja zaposlenih na godišnjoj razini. Tako je u srpnju ukupan broj zaposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine niži za 20.318 osoba što predstavlja godišnji pad od 1,4%...

U istom promatranom mjesecu, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), ukupan broj osiguranika zabilježio je rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Podsjetimo da značajne metodološke razlike ne dopuštaju usporedivost podataka iz dvaju navedenih izvora, no ipak ukazuju na istovjetne trendove na mjesečnoj razini.

Tako je prema posljednjim podacima HZMO-a u srpnju broj osiguranika, tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje porastao na 1,504 milijuna što je za 5,4 tisuće osiguranika više u usporedbi s prethodnim mjesecom (0,4%). Time je šesti mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini za preko 23 tisuće (+1,6%) koji je neprekidno prisutan od ožujka prošle godine.

Mjesečni porast zaposlenosti najvećim je dijelom rezultat većeg broja zaposlenih u turizmu, na što ukazuju i DZS-ovi podaci o broju zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane gdje je u srpnju zabilježen razmjerno snažan rast od preko 5,7 tisuća osoba (8,8% mjesečno).

"Povoljna sezonska kretanja jenjavat će s odmakom glavne turističke sezone stoga početkom jeseni ponovno očekujemo povratak dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih, a time i pogoršanje pokazatelja (ne)zaposlenosti", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram