Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2016

Maloprodaja u srpnju narasla za 4,5 posto

Prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, prema kalendarski prilagođenim indeksima godišnji realni rast prometa u trgovini na malo u srpnju je ubrzao na 4,5% godišnje. Tako je i pored razmjerno visoke prošlogodišnje baze (kada je dosegnuta ujedno i najviša stopa realnog godišnjeg rasta u 2015. godini) potvrđen neprekinut niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014. godine. Nedvojbeno da je nastavak dobrih pokazatelja snažno podržan solidnim ostvarenjima u turizmu, ali i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada...

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u srpnju je zabilježio realni mjesečni rast od 2,0% odnosno 1,6% u nominalnom izrazu. U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je značajan dvoznamenkasti nominalni i realni rast od 15,1% odnosno 16,7% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 3,6% (nominalno 1,3%).

Nastavku pozitivnih kretanja u prometu u trgovini na malo prethodila su i poboljšanja u pokazateljima zaposlenosti: prema posljednjim podacima HZMO-a u srpnju je broj osiguranika, tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje porastao na 1,504 milijuna što je za 0,4% više u usporedbi s prethodnim mjesecom. Time je šesti mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini koji je neprekidno prisutan od ožujka prošle godine. Porast zaposlenosti najvećim je dijelom rezultat većeg broja zaposlenih u turizmu, na što ukazuju i DZS-ovi podaci o broju zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane gdje je u srpnju zabilježen razmjerno snažan mjesečni rast od 8,8%. Pozitivna kretanja u zaposlenosti uz rast prihoda od turizma pozitivno utječu na veći raspoloživi dohodak te promet u trgovini na malo.

"Posljedično, poželjni učinci odrazit će se i na osobnu potrošnju kao glavnu sastavnicu BDP-a što će doprinijeti nastavku pozitivnog doprinosa rastu BDP-a i u trećem ovogodišnjem tromjesečju. U narednim mjesecima dodatna podrška realnom rastu prometa u trgovini na malo dolazit će i od izostanka pozitivnih godišnjih stopa inflacije", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram